One Piece 1056 高清漢化版

753 回覆
31 Like 13 Dislike
原來冰火島都500集前
真係on9
冰火島後用左咁多篇幅
但感覺去左好少地方同無乜記憶點
浪費晒…
不論大媽島同和之國都好浪費篇幅
上網有1057情報 不過唔知真定假
已經有偷拍字幕版劇場版睇
女帝捕獲

會唔會做性奴
七武海最大機會俾人捉嘅真係女帝
白鬍子個仔會唔會被踢入cp/海軍,前七武海應該差女帝同白鬍子個仔下落不明
羅賓拒絕同其他人合體
睇下海軍派咩人捉佢
正路應該鶴+女海軍果隊+新兵器
捉完鶴應該會保佢唔受呢D野
同埋高比有份都大機會死攬
會唔會大和同微微上船
係咪鷹眼搵女帝入團流到仆街
仲有微微隻鴨都要上船 佢都係船員
係真
娜美體術太差
唔計動畫版用剃同拳頭打傷路飛嘅話完全唔入流,做唔到戰鬥角色
但係尾田唔擅長畫團戰,所以經常畫1v1

如果想娜美贏到就要用多一次海市蜃樓呢種bug技
但係以前已經用過兩次嘅技再用就對讀者冇驚喜
純粹靠宙斯嘅話直頭係艾尼路低配版

有冇可能革命軍龍其實唔係果實能力者而係天候術使用者
最終大戰開波之前娜美跟龍學大規模氣象技,好似jojo嘅天氣預報咁
骨仔唔駛用霸氣纏繞,可以直接用靈魂纏繞
佢招靈魂纏繞唔同其他元素型自然系打物理傷害,暫時得佢打得出魔法傷害

而且尾田嘅設定係被佢用靈魂纏繞攻擊到嘅人會感受到冥界寒氣而結冰,暗示大媽擋到佢係因為鋼鐵氣球體質拮唔入,而唔係因為霸氣勁

羅嘅能力咁bug都要霸氣勁過對方先可以room到,骨仔嘅能力好大機會打破而家霸氣meta
Franky兩年後勁咗好多嘅最大原因係學到天才科學家Vegapunk嘅技術,將閃光果實嘅鐳射能力搭載喺機械上面。
由於閃光果實只係得一粒,而Vegapunk只係複製過凱多嘅血統因子製造人工果實,可以推論Franky同Queen嘅激光炮都係直接掌握發射激光嘅物理原理。

Vegapunk血統因子嘅技術主要嘅獲益者係桃子,所以尾田唔會再用同樣嘅手段buff草帽團嘅任何一個人。

所以可以buff草帽團嘅技術得返令無生命嘅物體食用惡魔果實,而呢個buff最適合嘅人選就係烏索普(嘅植物子彈)。
最後係喬巴

推進城嗰陣沙佬講過獄卒獸係動物系覺醒能力者
但係獄卒獸嘅狀態唔單止同普通人獸型態冇分別,而且仲失去咗心智
可以推斷獄卒獸只係獲得咗動物系覺醒入面嘅<無論被打倒幾次都會企得返起身嘅堅韌生命力同回復力>,屬於失敗嘅覺醒

尾田借凱多把口交代過果實覺醒係一件好難嘅事,要身心都追得上能力;亦都借設定集入面五老星個鬍鬚佬把口交代過果實覺醒係奇蹟
五老星所指嘅果實覺醒應該係成功嘅覺醒,應該好多惡魔果實能力者都可以覺醒,但係覺醒失敗會帶嚟好嚴重嘅後果,例子係獄卒獸(失去心智)、紅髮個女ウタ(果實能力暴走)、摩利亞(果實能力暴走)
由於身心都追得上能力呢個條件冇明確嘅指標,亦都冇辦法量化,所以凱多都唔夠膽貿然覺醒
喬巴嘅怪物強化同獄卒獸非常相似,似係人工促成嘅失敗覺醒。
兩年後喬巴可以用意志控制到怪物型態,而冰火島嗰陣換咗Franky嘅心臟就控制唔到暴走,印證咗凱多講嘅必須要身心都追得上能力

喬巴嘅真正能力係人人果實
參考路飛尼卡果實成功覺醒會變成尼卡,推論喬巴人人果實成功覺醒會令佢變成人類
喬巴未食果實之前因為個鼻係藍色畀其他鹿當佢係怪物,食完果實之後因為人型態太似雪怪畀人類當佢係怪物,食完藍波球之後嘅怪物型態更加係怪物。
尾田之所以未喺標題入面宣佈喬巴係草帽團嘅第幾人,就係因為喬巴到目前1056話為止都仲係一隻馴鹿,嚴格嚟講唔可以當做人。
綜合以上嘅各種原因我覺得尾田之後一定會透過能力覺醒嚟buff喬巴
題外話
黑鬍子唔殺摩利亞而選擇夾佢加入自己嘅原因
好大機會係因為摩利亞嘅果實開發程度已經非常接近覺醒成功
假如黑鬍子殺咗摩利亞嚟循環佢粒影影果實嘅話,唔知要用多幾多年嘅時間先可以覺醒到

舊四皇時代入面嘅白鬍子、凱多、大媽嘅主要目標都唔係揾one piece
(白鬍子目標係組織海上大家庭,凱多目標係用古代兵器打仗,大媽目標製造烏托邦畀所有種族一齊住)
但係新四皇時代入面嘅紅髮同路飛都好明顯有競爭搶one piece嘅意圖
所以黑鬍子冇辦法好似當年等暗暗果實咁再等影影果實覺醒,焗住要夾摩利亞入團
低智商先做到差佬係真
今個星期 有無新一話 ?
好似冇
Jump合刊
但有情報文字
藤虎盲嘅睇唔到女人嘅色相
女帝石化唔到佢
女帝比海軍捉嘅機會好大,展示下新兵器嘅威力,又可以比克比表現上位
Anson Kong配紅髮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞