NVIDIA 顯示卡閪冧捷報10 目前香港卡價唔抵屌 8月水魚節來臨

1001 回覆
37 Like 4 Dislike
咁我本來用緊1660ti+1080p mon
有券就身痕,就洗2000千幾升上3060係咪多舊魚晒錢?
還可以嘅~多左光追玩吓
但係張1660ti 6G都好夠做!打RE 2-3 set中等都幾順
計返數trade in後 補約$1700
呢家玩LOL多 之前玩fps用1050ti + 1080p 360hz夠推 所以$9500賣左張3070
棄左fps之後買左個4k 144 等40系買返張
我2080 用緊4k 144 但張卡唔support hdmi 2.1
D色水冇咁靚又冇144hz
會勁少少既,但價錢食埋抄我諗都會追平3080 12g個價
2080要4k144hz淨係可以駁dp1.4+dsc
所以等緊換4系卡
4070ti /80
諗緊新cpu 要amd 定intel 好
我同你差唔多,都係等40系/7000系+Intel 13gen/AMD Zen4砌新機今期兩間CPU廠Relase Date都好接近,AMD九月中,Intel就十月,啲卡就仲遲所以到時應該都大把review可以參考
2077 最近patch完ok
flight sim真係冇得搞
官網話要650w for 3060ti
因為官網suggestion係計大咗預你用i7/i9之類既大食cpu如果你用i5之類既話唔一定推唔到
今時今日都仲有好多人用緊1650s/ 1660s or ti+ 1080p, 所以無礦卡用途,果d生產商都幾難捱
好似iphone咁有飽和,一部機用3-5年,更換周期拉長左,仲要咁多間廠分
姐係揾黎博
但我已買左張3060,點轉3060ti
咁咪好好地用啦買都買咗諗咁多做乜
唸住3070ti 玩到50個代先再換卡了
我係後悔L來 成日都諗返轉頭
如果換3060ti/6700tx & 650w牛 vs 3060 only 都差$800-1000, 仲要重新拆安d線同板,費時又費錢

算啦 都買咗
咁又係
想問下3060 vs 3060ti 與 1660 vs 1660ti 應該無差咁遠?
因為大家都係ddr6 12G ram gpu粒芯又一樣,只係超頻hz速度上不同
3060 vs 3060 ti 核心規模閹左3成
memory bandwidth 都閹左25%
雖然你都買咗再講就唔係咁好但係今期3060 vs 3060ti其實都差幾遠,60ti雖然得8gb vram但係core係ga104,比3060既ga106高咗一個lv,memory bandwidth又係256bit vs 192bit 3060ti勁啲,所以實際效能3060ti高過3060 25-30%左右,按照而家既價除非火牛太細唔係既話好少會推介3060
姐係仲斬得勁過1660個case?

早知博下用i5-10&16G ram&550w牛 硬裝上3060ti, 都係俾多$500買卡
唔好再覆啦師兄就咁答佢3060好好算啦唔知咁多重可以開心打機
果然,入親電腦商場都係跌錢多!同入賭場一9樣
總之唔9換卡唔試光追,用返1660ti好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞