NVIDIA 顯示卡閪冧捷報10 目前香港卡價唔抵屌 8月水魚節來臨

1001 回覆
37 Like 4 Dislike
3060Ti最平$3549
3070 最平$3999
3070Ti 最平$4699
3080 10G最平$5799
3080 12G 最平$5999
3080Ti 最平$7800
3090 最平$11250
3090Ti 最平$13800

**以上全部係港行價錢,要知道你睇嗰一刻最新價錢/存貨自己去翻砌機網/Price HK/親自落腦場睇,呢度嘅價錢/數據只供參考**

購買建議:
— 又要極致平又要打到下機我寧願你買上代二手/隔離AMD

— 最起碼3060Ti起跳,性價比最高。

— 3060Ti同3070有平買平,打後嘅Model強烈建議唔好買丐版,至少ASUS TUF版本起跳。

— 3070Ti唔建議買,原因係改用咗GDDR6X記憶體,比起3070熱咗好多但實際使用上效能幾乎冇乜點提升。除非你搵到唔係丐版嘅價錢上非常有優勢就可以考慮,否則一律買翻3070。

— 3080 12G唔建議買,價錢有板你睇,但實際使用上效能近乎係冇提升,個人諗唔到佢出現嘅理由。

— 3080Ti同3090有兩個主要主要分別,VRAM差一倍同埋設計上3090喺背面係都有VRAM,兩者效能近乎冇分別。如果係專業需求有需要用到24GB VRAM直接買旗艦版3090就OK,如果普通Gamer又想攻頂其實一般3080Ti都好夠玩,而且溫度都相對上穩定啲。當然都係嗰句,咁好彩你又搵到價錢又有優勢嘅3090的話就直上啦。

— 3090Ti…..Err唔知點評論,多咗新12 Pin供電同行PCIE 5.0(?好似係?),個人認為純粹係一個N卡要曬刀法嘅卡,對正常人嚟講冇乜大吸引點,諗得佢嘅我寧願你等40系列,除非錢對你嚟講唔係問題。

— 買水貨顯示卡首選EVGA,有全球保,出事可以自己RMA去台灣。其他牌子嘅水貨就要自己RMA翻出廠地。

— 正常情況下考慮階梯「3060Ti > 3070 > 3080 10G > 3080Ti/3090」

**以上建議純粹係網上意見+網上評測+個人諗法嘅結合,有咩唔同睇法歡迎交流下
--------------------------------------
等 繼續等
購買建議(9/7):
- 1500樓下:除非部機無內顯純粹要張卡著機,唔係既話有打機需要強力建議買二手卡,目前二手1660super都係1000蚊左右,當然1660super曾經係掘礦熱門卡,買二手卡切記check清楚唔好中伏買到礦卡
- 1500-2000:呢個價位N卡不了,除非真係有需要用到cuda,唔係既話1500蚊左右既6500xt打機性能會好過同價位既1650好多
- 2000-3000:N卡就2060 6G/12G,12G除咗多vram之外core都勁過6G小小,睇個人需要揀,3050目前價位毫無性價比,打機性能仲差過2060

跟住而家丐版3060都跌咗落2字頭,值得考慮

A卡就6600/6600xt,6600同2060 12G差唔多價但係性能接近3060,淨係打機其實抵玩啲,6600xt同上,同3060差唔多價但係勁啲
- 3000-4000:N卡其實都係得3060

不過3060除非為咗外觀唔係既話建議有平買平,A卡有6650xt,性能好過6600xt小小但係都貴啲,睇budget做人
- 4000-5500:N卡唯一選擇3070

最新底價4000找1蚊,同3060ti幾乎一樣價

3070ti熱好多但係性能淨係好小小,個人認為同3070差價500蚊內先值得升級,A卡呢個價位完全打唔過最低3999既3070,skip
- 5500-10000:N卡3080 10G最平好似5700左右,不過12G最平都係6000唔貴得幾多,而且12G性能都幾貼近80ti,所以普通gamer我諗80 12G已經夠嗮,特別係暫時3080ti仲未減價要7000尾,80 12G性價比目前會好啲,鐘意靚仔既都可以揀6000中80 10G既旗艦卡,豐儉由人

A卡呢排sapphire大減價6950xt最平8500就有,除咗4k其他resolution表現仲好過3090ti,唔追求光追既可以考慮下,A卡卡王9000有找其實幾抵

- 10000樓上:得3090/90ti,一句講嗮,無錢又要搞machine learning就90,有錢咪登頂90ti

普通gamer除非8k mon唔係既話唔使睇呢啲

慳錢買張靚啲既凳好過
- 丐卡選擇:3070樓下既型號丐卡無乜問題,差別唔大,無信仰就有平買平,3070ti以上既丐卡你要expect溫度同埋噪音表現會差啲,不過平咁多係有trade-off既

- 水貨卡:首選EVGA全球保,出事可以自己RMA去台灣。其他牌子嘅水貨就要自己RMA翻出廠地

下面貼埋各型號顯示卡既性能對比,方便大家參考
[/quote]
1/8 建議:

唔撚抵屌,唔好買住
第一期燒肺券去到10月31號先到期,唔急可以等下
係咪消費劵先期一定加價
要減價起碼要等返1個月
一律建議買水貨
香港啲電腦舖定價當你狗咁撚
其實佢地d 行貨係邊到黎
有冇得自己去買
ASUS Card應該唔會降住.降都只係某一兩個model

MSI應該會降部份
首先你要有Br

同埋就算有BR.你唔熟人都唔會拎到好價錢
3080ti 跌到6999
有冇話幾時?
可能呢兩三日
行咗腦場一圈

所有3080牌子一律 $61xx~$6999

cpu都加咗價加咗$130左右

要砌機最好等到10月有哂新一代 U / Display card 先砌
火牛都好似會出新制式 筆直要預多啲
未出消費劵已經加定價?
聽講40系差唔多都+50% performance
希望MSRP唔好加咁多
咁快加定
ok
已家加左幾多到時消費卷減幾多味就有消費卷“優惠”囉
建議去行腦場一轉
i7-12700k上兩星期仲見到27xx,今日去29xx
真係可以砌定玩幾年成部轉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞