[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (80) X-H2S變死貨?

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
想問下Xpro3係咪好少銀色貨
網上search好似多數都係黑或灰
說明書冇寫?
除咗原廠56mm果枝之外
有冇咩類似range嘅鏡好介紹
Sigma
XF50/1 呢個spec都唔係紅標係有原因
XF56.2 mk2 (好似firm今年會出
XF50/2 細機揀佢就啱
Sigma 56.4 冇光圈環差啲嘢除此以外都冇得彈
Zeiss 50M 太舊
支廠唔講
前幾日四寶有

X-H2s隨便影,原相HEIC轉成JPEG直出
幾年前最鍾意用56mm周街影下人
對焦唔快(期待Mk II)但個焦距其實幾好用
自己淆底可以唔使咁近
無主題9影

有冇玩下佢個16 bit tif見冇人講
咁睇嚟sigma比較好
50/1好貴

其實有用35mm 0.95
出嚟果種感覺好正
有個fd知道我想玩相機
$2000 讓部x-e1+16-50mm kit + 50-230mm 俾我
想問俾新手玩唔玩得過
定係其實唔好嘥錢直接買部新啲機仲好?
想影風景、靜態多
原本預算都有8000-10000
原來有寫
上面寫話落左腳架要手動熄防震
點解新既機既sensor反而唔識分有冇落到腳架既
一千買枝50-230 其他古董唔要
買新好過
部機太舊
有八千不如買xe3 二手再㨂鏡...
除非你好唔知自己用咩焦段多想用zoom 鏡試.

好多人當年入50 230 都係千一蚊...
而家加咗價 行買新機換都係1288.仲要二代
我估你支50 230都係一代機會大...

知唔知自己想影咩焦段多?
再衰d 買新機再問佢借鏡試
呢個價錢其實玩完轉手賣返出去都有賺
只係睇你個fd會唔會介意,同埋你會唔會怕煩。不過㗰錢就應該唔會
請問各位巴打
新手入門想學影人像
建議邊部機好呢
XT200
XS10
XT30 ii
或其他型號?
想渣住部機學 預算只有一萬以下
需唔需要買埋鏡先
無鏡影唔到相
原來如此
講下笑,買呢幾部機要另加鏡頭先影到,除非你買X100V

XT200唔考慮,另外2部影出嚟成像係一樣,睇你想要點樣嘅機身功能同埋操控感,例如需唔需要拍片、防震、機身上多唔多制俾你獨立切換功能

鏡頭應該kit鏡18-55試下先,影人像而唔太貴嘅鏡可能35F2或50F2會比較適合
10000+影人像:xt30ii+sigma 56 f1.4
10000+學影相:xt30ii+xf18-55/sigma 18-50(未出)
有多啲budget就xt30ii換xs10

不過有心影人像嘅建議留啲錢買燈具學下點用好過,機鏡相對上完全唔重要
多謝巴打教路
多謝指教
燈具都係舊錢 呢個坑不得了
講真,學就平玩為主,不如試下呢個組合︰

萬用組合︰
X-T2 / X-H1 二手
配35 F2.0,加一枝18-55 F2.8 - F4
基本上已cover日常需要

$10000內,剩低嘅錢用嚟買燈,基本係一枝Godox閃燈,最好可飛燈,加三腳架、燈罩及反光板。嫌Godox唔名純白,俾多少少錢買Metz或原廠(but not suggested)
好有愛
好多教學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞