[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (80) X-H2S變死貨?

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
直接掹卡插adapter入ipad仲快過富士個廢app
睇係睇到 低清版 連果下又要等兩分鐘
不過黎緊個app好似大更新 未知幾時
啱呀 拎出黎都覺得柒
仲要每一次都要重新連線
Canon用app過相真係幾方便, e.g
• 可以每次決定啲相係唔係resize (vs富士要喺相機set咗先)
• 可以filter by 星星, 可以事先喺相機rate定先, 然後一嘢過transfer (vs富士都有得rate, 但係個app係冇得filter)
而且overall體驗都穩定同快

講返富士, 暫時用X-H2S過咗幾次相, 發覺快過X-T3/Pro3好多, 唔知關唔關佢有5GHz wifi事
係日馬入左枝福仔23mm f1.2
巴打用咩機?
第一唔容易花 除非係垃圾國產鏡
第二有人試過鏡頭入面有蜜蜂先少少影響成像
富士憑乜賣殘幅貴過全幅
如果純粹for影下日生活 本身用緊GR3x 想轉x pro 3 我都知道功能好唔同 有時覺得gr 對焦有啲慢
但富士啲色好靚 定其實LR後製已經做到?

Pro 3有攞過上手玩 手感幾好
多數富士用家都係想部機靚仔+想對蕉eye/animal af夠用, 出部XH2S係勁但咁貴有邊個用富士拍片

btw宜家a73 行價萬1
唔知我部xpro3放到幾錢
"sor 講錯: a7c* 行價萬1先啱"

多數富士用家都係想部機靚仔+想對蕉eye/animal af夠用, 出部XH2S係勁但咁貴有邊個用富士拍片

btw宜家a7c* 行價萬1
唔知我部xpro3放到幾錢
上年有玩過A7C,要留意埋FF鏡普遍都$4000up
鏡嘅開支會比富士aspc鏡貴唔少

我都想知Xpro3二手可以賣幾錢?但我個部副mon壞咗
富士原廠新/舊1.4鏡枝枝都貴,係宜家有sigma,tamron先叫抵玩
富士得返顏色,我就算sony影raw都唔係好汁唔到富士色可能係我廢
一句講晒,stacked sensor

自己睇吓用stacked sensor嘅FF機賣幾錢(Sony A1, Canon R3, Nikon Z9)
都要有番呢個對焦力先頂得住呢個sensor
但佢冇
試下2 秒free shot raw 睇下a74 用到ge相多定2s用到多
A74都唔係stack sensor….
20 張打80 張
A74 仲要壓縮
唔好剩係以sensor size去定級數,X-H2S強於拍片,用stacked sensor拍片冇rolling shutter,差唔多價錢嘅A74($17xxx vs $16xxx)已經冇得比,依家用stacked sensor嘅FF機全部係$4xxxx起
貴唔係佢既缺點
A9M2表示…
ok我更正:「依家用stacked sensor嘅FF機全部係$28xxx起」
試下鏡頭筆
用完用泵吹一吹
x-pro3同x-e2

早幾日見日馬有貨,而家yen低水,買水幾抵玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞