[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (80) X-H2S變死貨?

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
原來係咁 明明前幾年一塊cmos打天下
宜家一次過有三款都幾有趣
50/1.0 在,眼殘睇漏左
呢兩塊sensor點都唔似擺得落啲低階機到賣8000
zoom得大三元同大砲,仲有最新嘅18-120
反而幾surprise 70-300都on list
定焦連f2鏡頭都有,算係咁

但27mm得新版冇舊版係咩玩法兩支鏡明明光學一樣
低階機可能會繼續用 Gen4 塊 26MP X-Trans BSI,話晒呢塊 sensor 真係唔差,仲可以喺低階入門機玩多2-3年
個LIST 鬼鬼地 支16-80 跟H2賣但LIST 冇
一定唔會返用舊CMOS多數割VIDEO功能同超解
我都想睇富士表演點樣可以同一塊sensor玩六年出十幾部機
但16-80本來就光學質素一般 5倍變焦餵唔飽40MP唔出奇

奇係奇在點解xh2呢種flagship+高像素嘅會有kit set賣
a7r4都唔會搭支24-120賣啦
https://www.youtube.com/watch?v=BOtKGp-SSVo
8:06 ZOOM盡 F4 唔覺有咩問題
話時話枝電zoom18-120幾時有貨賣
餵唔足40MP姐,都可能餵到33/36,但未去到maximum咁解

btw
其實個list官網有
https://fujifilm-x.com/global/products/cameras/x-h2/
1655 仲食到40mp, 富士明明有料設計鏡頭, 但成日出埋d on9 鏡
真 唔覺得富士光學設計能力會差過nikon canon 但係成日係啲on9位妥協 頂級鏡就比埋個LM motor啦
大支少少冇人會怪你
咪臭係,支新嘅56/1.2 竟然都冇 LM
1655唔加ois
56.2唔加lm
1655 冇OIS 個原因講過係 因為有OIS 會降低相片質素
我估個list特登唔寫第一代定蕉23.4 35.4 56.2,因為要推新定蕉23.4 33.4 LM WR,56.2 WR。
連f2有暗角+邊位變形既細鏡都有係list,唔係幾信第一代f1.4 1.2鏡resolve唔到40MP喎
我支55-200 哭撚左 仲唔知D副廠鏡點
搞到唔上唔落咁
4千萬像素
好好奇部機既低光表現係點
銅鑼灣showroom有冇得apple pay用virtual master card㗎屌,訂緊x-s10,好驚訂完叫我落銅鑼灣俾錢,然後冇得apple pay,又唔俾我上網用virtual master card俾錢
X pro 3淨係日常影相 唔拍片 2022年仲值唔值得買
值得
只係有機會下年or後年出新機姐(只係傳聞only)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞