[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (80) X-H2S變死貨?

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
我都諗緊,唔比較外觀的話好似17-70吸引啲,由其係最近對焦嘅分別。
係 影close up好正 雖然無18300咁近
仲要輕1655百幾g (525 vs 655)
不過無光圈環好似硬係差咁D野
好難揀
又貼下相

建議去毒氣室試完X-Pro3 先決定
試完你會好肯定自己想要邊部
係囉
即係Sigma鏡都正但係冇光圈環真係好唔順手
明明Sigma啲FF鏡就有

不過開工用嘅話17-70一定啱使
我個人就係鍾意xpro3個design,所以唔會考慮2
買左枝福仔x mount 23mm,插落X-Pro3 用OVF 有bug,Manual focus 果時部機會當左zoom,條frameline 跟住郁
新手啱啱入手X-Pro3,之前好少用觀景窗影相,想問吓觀景窗個畫面會見到枝鏡頭係唔係正常?
ovf係正常 偽旁軸
正常,枝鏡太大會有機會阻到個ovf
所以要用d細d既鏡
如果冇記錯
近距離對焦係有自動較正
你拎支xf鏡對焦近野同對遠野,個frame line都會郁
福仔有電子接點應該都做到同樣效果?
Thanks 三位巴打解答
買dura silver
四x買
black聽講會加價
正常xf 定焦係frameline 郁,但福仔呢枝係個frameline 會又大變細,同zoom lens 一樣
部機新買,見網上面冇乜人講,我估可能係最新個firmware 出事
求救
琴晚換枝1855個陣手指唔小心掂到鏡頭後欄搞到有指紋同手汗,
用完泵吹塵之後用布抹個陣可能跌左d頭皮落去,
琴晚抹完以為搞掂
今朝手痕用電筒照發現好似多左d抹痕定唔知油跡,唔知係油定係花左,但今朝趕住出門口冇裝落部機試影相,試唔到有冇影響

冇諗過放鏡,唔諗會唔會跌價,但請問枝鏡會唔會收皮定用落唔會有問題,唔該晒咁多位巴打
你試吓用鏡頭濕紙巾抹
唔該巴打,請問萬一係抹痕搞到花左有冇得搞,驚琴晚太大力抹到花左同埋會唔會影響影相
驚死隊上荃灣抺
抹下冇事

邊有咁易花

再講花左都好可能零影響
冇咁易花…. 你屋企塊鏡用抹枱布抹左幾十年都未花
唔該晒咁多位大佬,睇黎應該冇乜野係我大驚少怪
多謝咁多位巴打答我問題唔該晒
有冇巴打知用咩apps可以影完即刻係ipad / iphone上面睇返張相 wireless咁 仲要大相

早兩日係動漫節見到有人咁樣比coser即刻睇相 好方便 不過佢係用canon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞