[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (80) X-H2S變死貨?

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
agger

仲有
- 筆直
- 富士操作 vs psam
- xt4大同重xs10小小
咁可能換35f2

1.4個光圈優勢唔係爭好多

33mm f1.4 咁咪兩者兼得
有大光圈又有快對焦
用126s電嘅機真係要三思,否則會後悔
影相影大半日我用咗三嚿電
有筆直試下等下個月xh2
貴同大支重
新手想請教下,如果想影小朋友同風景
X-T30 II配16-55mm應該都可以?
有冇需要上到xt4

你知唔知1655+xt30ii有幾頭重尾輕先,講緊部機3xx支鏡6xx

仲有成set野冇防震
新手唔知
咁應該要邊款好
機就可以睇埋xt4 xs10,上面都講緊
都係睇budget話事,但3部機我都唔覺得有咩問題

鏡嘅話Tamron 18-300/Tamron 17-70都可以考慮,睇你要焦段定係散景。雖然兩支都唔輕但起碼有防震
或者再輕啲就fuji xf18-55都得

不過小朋友同風景兩樣野嘅range都太大,建議google 睇下呢幾支鏡影你啲題材嘅效果係咪你想要嗰啲先
明白,唔該巴打
不過tamron 18-300mm配xt4好似好重
考慮到外觀同重量平衡,xt30ii 配1855 and 配枝細定焦(eg35f2,23f2,50f2)最岩
1855常用焦段加有枝大光圈定焦影下小朋友

如果你會用到大d既鏡(eg1655)就上xt4較好重量較平衡
今日課咗XT4了

有喺舖頭試XH
都係覺得太笨重
feel到會完全冇意欲拎住影
擺喺屋企封塵嘅話幾勁都冇用
十幾倍變焦嘅鏡頭一定係重
但唔知你有冇需要影下小朋友上台表演,又唔知你會唔會買其他鏡/會唔會想換鏡,如果諗住一支過嘅話基本上冇其他揀

如果唔洗要300mm嘅話當然有好多輕啲嘅選擇
XT4 而家乜價位
XT4 上手正過XS10 好多
但係再睇下個價
機能又好似爭唔遠 但價錢爭咁遠
我跟1680 kit買,水萬五(行好似萬八)
XS10同kit水萬三

就係即場揸過晒XT4 XS10 XH2S
XS10直頭感覺到佢做工cheap一截
同埋啲掣個人覺得改得太on9,攞上手唔識用
同埋睇過電池大細問題
差兩千,直上頂配啦
係日本 Y 拍買咗部 S3pro, 有冇同好
我第一部DSLR
而家諗返起個陣用AA電
XH2S
新手想買第一部入門機
筆直最多$11000
主要都係街拍 去郊遊影下景 影人像
應該唔會拍片
應該入xs10連kit18-55定
xt30ii買多支鏡好
唔拍片買XT30ii啦
你見到貨買到先至再講啦

三個月內都唔會有太多貨
今朝起身窗外見到遠處啲光幾靚, 即刻拎起相機影
X-T3, XF100-400mm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞