[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (80) X-H2S變死貨?

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
用LR/C1P執,其實唔會執唔到。
你到手時用x-pro3 睇下會唔會有我上面問既問題
枝鏡focus 時係ovf 睇會睇左zoom
應該係a74
A74 兩秒RAW 12張 2S 兩秒RAW 80張
上面唔少回覆用spec去答呢個問題
我嘗試用家角度分享下點解買X-H2S (本身用緊Canon R5, X-T3, X-Pro3)

過去一年一直用R5影相, 主要影小朋友人像, 各面都好滿意, 高速連拍, 反應快, 畫質好
但係好多時喺室內playroom就有啲頭痛, 因為受制於室內燈光banding問題, 焗住用機械快門, 咁就搞到有快門聲會影響主體同其他人 (雖然暫時未試過俾其他家長/staff話...), 同埋連拍數少咗差唔多一半 (仲受限於電池狀態)

咁解決方法應該就係stacked sensor, 第一時間唔會考慮一體機身 (R3, Z9), 因為外型偏大, 會較易嚇親人同埋較難低調啲去影; 題外話我見99%家長係用電話, 1%用GoPro/Sony A6xx/RX100/Canon M

變咗得返以下選擇
• A9II, A1: 畫質最好, 但最貴
• OM-1: 畫質較差, 相對較平
X-H2S就介乎兩者之間, 而我本身有用開富士, 所以手上一堆XF鏡, 亦接受到畫質, 咁就無咩多考慮; 而家用咗三個禮拜, 除咗一啲小bugs, 各方面都好滿意, 動物眼對焦亦係值得一讚
(當然如果我有budget, 我都想買埋A1+GM鏡玩, 但無錢)

答返上面條問題, 作為消費者, 我都想佢賣平啲, 但簡單啲嚟講sensor size唔係定價唯一因素囉; 而且如果真係定得太高, 自然就少人買, 咁最終都會跌價, 等市場去決定返佢值嘅價
(btw 而家Fujifilm USA已做緊買機送一張325GB CFexpress )
我自己用咗兩年xpro 3想轉番傳統操作但俾個價嚇倒
其實室內要呢個速度嗎我都唔知駛唔駛
我用定焦影劇場為主,都對快門聲敏感,但even 咁訊息萬變都唔會用到咁勁連拍
係對焦,xpro3都幾差,搭新買既23 LM 都成日甩
未影過劇場所以唔知咩情況

影細路仔嘅話, 我反而覺得X-T3, X-Pro3對焦其實唔錯 (人眼 & AFC zone交替用)

至於連拍速度, 我會話個分別係夠用好用
一來啲細路仔好多sudden movement, 就算你叫佢企定定都只可以維持一兩秒
二來如果連埋大人影, 要兩個人都表情(至少唔係眨眼)+動作ok其實都唔易
如果連拍數多啲, 揀到成功嘅機會都高啲
劇場講求低光高速對焦
不過更講求預視力同記憶力
一般我用D750 + xpro3一齊用,一支插70200 2.8 一支23 1.4
低光如果靜物對焦xpro3勉強可以,要用evf mode,但伸手不見五指就必定要用d750
btw 我試過排z6Ii,唔係好得
對隻雀,80張對唔到焦60張剩返20 張未展開對翼

meanwhile a74 中8成
當你講咁XH2S得25%成功率,2秒有20張
A74得10fps,畀你中9成,2秒都係得18張

更何況XH2S唔止25%成功率
https://www.youtube.com/watch?v=fPSbA5N9hpc

定你想講啲雀識認機,見到XH2S就收埋對翼,見到A74就展開對翼?
你意思係個白框會變大變細? 我唔知ching你係咪呢個意思,我啱啱試一試,轉對焦環時候,白框會變大變細。

因為我成手都係prime lens,無玩zoom lens,唔知zoom鏡係x-pro3對焦係點。
佢講到窄窄地
已經好客氣
驚少間廠借GEAR俾佢
係呀,正常定焦白框size唔會變大變細,係會對焦果下郁一郁 原本想玩ovf 變焗用evf
咁係啦,睇嚟要等Firmware update。

估唔到福仔都攪成咁,我有枝mitakon speedmaster 35mm /0.95反而無呢個問題
有埋圖 一定係80張有70 張唔中a74 又100%中晒
a74 raw鬼有10 張 得6 張 10 要壓縮
FF壓咗都好過富士啦
垃圾機有八張執到啦
枝福仔有金屬接點嘛
8Bit colour 好係邊?
係,但估唔到出廠前都唔cal好先出。

其實之前好似上網睇網友講,佢個dof maker又係有些少問題,光圈收到f8然後對無限遠,啲嘢會out of focus,ching你有無呢個問題?
唔sharp, 但應該冇乜out focus
影雀唔用stack cmos不如用番dslr
好耐冇影相
近來買返X-T30ii同35/2再玩
想問如果影raw
係未仲係C1會比LR套film simulation會似啲
一定會接近啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞