[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (80) X-H2S變死貨?

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
依家連水貨都近四千
不如加多少少買33
3800買10年前出既鏡
不如加加多少少買 50 1.0
50 1.0好好咩
唔會撞款先..
上網睇啲人講到係每個玩富士嘅人都會有嘅一枝鏡,係唔係真係咁好
33唔只加少少喎
你係要買行咁係既
https://youtu.be/f6bm_0aNpMM
唔完美但好有特色既一支鏡
而家支支鏡都盡可能整到光學完美反而無以前啲鏡咁有特色
仲掙扎緊買33.4定35.4好
唔係,以現價計唔值。個對焦大聲同慢到崩潰。如果當手動鏡又要幾千蚊。

不過真係想試下可以入支2手嘅,唔啱放番出去都唔駛點輸
依家二手35分分鐘難搵過33
而且33成支1855咁樣 論靚仔都係35靚啲
請問有無Ching比較過2支新舊版23.4?
新版23.4值唔值而家個價錢?
唔係好難,上月入咗支極新淨35.4,不過頂唔順太慢同1.4同2又唔係差太多,之後放咗。

雖然支35都尚叫細支…但個hood 設計個人覺得幾麻煩,裝hood 就要用軟蓋,用唔到鏡頭蓋。

唔評論舊鏡味道,不過唔啱個人口味咁解。

如果再買呢個焦段會揀2光圈果支,平啲對焦快啲。
兩枝都有, Mark II主要係對焦近啲快啲靜啲, 畫質(尤其邊位)好啲, 有WR
值唔值要睇下個人有幾追求富士等效35mm焦距嘅表現, 我就覺得值

其中一個評測
https://youtu.be/uxSB0PgJSwA
xf 27mm f2.8 r wr平放
前日買用過一次唔啱自己有無人收

搵到張side by side 33加hood真係幾odd
原裝hood可以裝咗鏡頭蓋先上hood
要影相時就拆hood-拆鏡頭蓋-裝返hood
或者直接買另一個hood

btw
如果唔洗要1.4嘅話,富士堆f2鏡頭真係好玩好多
一支貴,一支醜
sigma 30.4或成為最大贏家
買33.4自己再配個hood會唔會靚仔啲上網睇枝35.4對焦真係有啲嘈
嘈又我仲接受到 輕微撻撻聲 因為我嘈唔過支摩打入塵1855
反正對焦配xtrans 4機起碼都叫可用有餘
其實唔洗 斜斜地就入到出到 都好易
我就是例子

上手整唔見咗個hood cover
大細,樣,光圈 都perfect

仲要成像有特色,喱枝都係我all time favourite
35f1.4 加hood個樣係冇得輸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞