[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (80) X-H2S變死貨?

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
35.4同33.4好難揀
有錢要對焦快最佳成像開工用咪33
要外觀味道細size,唔介意對焦聲冇wr就35
唔介意慢少少
係一枝好鏡嚟既 散景好睇 外形又靚仔
唔會掂到鏡頭玻璃咩?
我又唔覺會
其實係斜少少就一就個位 唔洗打直隊到落玻璃

可能係lens cap唔同
fuji自己都有兩款
我用緊無牌副廠(原廠驚整唔見
我收返嚟嗰支係原廠hood
其實好on9 就咁一塊膠cup落去 一定好易跌咗唔知
如果好似16.4嗰個咁係燙入去就最好
不過16.4我都係用JJC 原廠太貴
用緊33+xpro3,遲啲上網訂個方hood先
33對焦係幾正 但35細支街拍低調唔少
應該好多人想要
見35 F2 配squarehood 都ok
33 呢個真係唔多靚
XS-10早2日入咗枝 23F2,唔知係咪眼殘,玩咗兩日同枝18-55影出嚟畫質好似唔係好大分別
正常,因為真係相差不遠
收光圈會好少少

23/2

要畫質請買新鏡
23.4ii
咁我算唔算好傻鳩
要襯衫做咩唔考慮x100
唔追樣都唔會玩富士
人地f2鏡全部都係賣輕便賣靚仔賣wr,賣大啲啲嘅光圈,賣對焦LM(對比1.4鏡)
從來都唔係主打賣畫質架喎
況且1855畫質本身又唔係好差

傻唔傻鳩要問返施主你自己初心點解要買23/2喎
多謝師兄提供意見,呢兩日就出旺角買支23.4 MK2

本身用緊支35.4影小朋友,不過小朋友而家開始識行識走,對焦有啲跟唔上,同埋室內影的話比較局限。
其實係以前用開Pentax 枝kit鏡勁差,換咗枝定焦畫質先叫過得去

第一係諗住Fuji呢枝23 F2多少都有再靚啲嘅畫質,睇咗唔少評測都話呢枝對焦ok,畫質ok,點知同原本枝18-55差唔多

第二係都幾鍾意拎住定焦去街拍

依家係第一點冇咁符合想像
其實你話畫質差係咪講緊近拍?
枝鏡出名遠視
個人覺得中遠景畫質ok wor
你瞓醒未啊人講又信

9upper 話應該每人有一部1億GFX 你又唔鳩衝去買
唔係話FUJI枝鏡,係話以前pentax枝Kit鏡差

FUJI 2枝影出嚟都靚,但35F2 比起18-55畫質上冇比到太多驚喜我,可能係我有錯誤期望
咁因為18 55係比較好既kit鏡
價錢反應質素
只能說你由一開始就誤解咗支1855

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞