[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (80) X-H2S變死貨?

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
可以隨身先最重要,曾幾何時都有諗住買部FF黎做第一部相機,但諗諗吓日日袋住都唔係路,何況忙係上黎又唔好多時間執相
琴日去左皇室堡玩機, 玩左陣部xt4+kit 同Hs2+32mm1.4

感覺枝kit鏡真係唔多掂….佢有個kit set 但我覺得淨買機 拎啲錢黎買鏡好過

Hs2 手感好好 ,係有少少重 ,32 1.4 枝鏡幾錢到 啲散景好靚…
係呀 理智上覺得自己好傻仔
但用落部xt30ii真係用得開心啲
想日日帶出街
肯帶出街真係影多咗好多想影既moment
雖然好似xs10抵d同有防震,但最後揀左Xt30 ii,差唔多個個星期帶佢出街冇後悔
但係x mount得枝1855而家諗住配多枝廣角鏡
舊鏡食 crop factor 好咩?
一手都難搵
仲二手
想問xe4同xpro3比,啲film simulation係咪一樣?
諗緊好唔好xe4+hand grip+23/2
一樣,但XE4一定要配27f2.8
Size問題?鐘意35mm等效多啲
其實如果唔追求OVF係咪無需要xpro3?
xe4同xpro3塊sensor一樣,理論上畫質係一樣
當然xpro3操控上係好過xe4,但係xe4好似抵好多
vitrox 75mm f1.2.....

Size同8xg 嘅重量

各人喜好,不過xe4+27真係卡片機咁細

Xpro3是愛,你覺得XE4抵代表你對Xpro3唔夠愛
想佢出135 1.8 多d
但可惜Broadway冇xs10連1855套裝訂,諗緊淨係買淨機 再買1855水貨算
去玩左陣xpro3, 個反mon真係唔係幾慣
直接買xe4算,仲慳返
xe4 同xpro 3 主要分別係操控,evf,ovf,樣,材料,雙卡,WR,大小手感,仲有mij

另外xe4應該對焦快小小

建議你去皇室堡試下,一上手就知自己要咩
玩完,決定xe4, 係諗跟23定27
一定27 用xe唔用27真係哂左
不過講係咁講,如果用慣23就23啦
其實等效35同40真係差唔多
所以應該睇邊支畫質好啲
兩支近攝都好似麻麻
27個pancake size又真係正既
如果你重視近攝,咁23唔使諗,支鏡出名遠視
要鏡唔係機
機我有
個人覺得支1855唔是咁吸引。等得一係等sigma支1850F2.8 x mount

買支定焦玩住先
好似尋日啱啱返貨 今日買到現貨$8080
想問下xs10 個對焦o唔ok
對焦同sony比會唔會差好遠
而家雙開緊
如果xs10都ok想由xt30轉做xs10
平時影開風景+想用黎追星
直出真係正好多
邊度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞