Netfilx 算唔算一間完全唔尊重香港既公司

452 回覆
1543 Like 71 Dislike
因為鬼佬本身講英文為主嘛
近佢哋嘅歐洲語系佢哋都可以分得細
但係地球另一面嘅語言就唔好expect佢哋分得清
正如如果東方人去英國做生意
我諗多數都係用英文而唔會理咩蘇格蘭同愛爾蘭語
要俾錢睇片,咩年代
其實就算香港 Share AC
香港 Netflix 收入除訂戶數目都係全球賺錢地區

Netflix 唔投資香港市場係節目 right 太散
出手低又唔夠其他人搶
新加坡同馬拉咪一樣 Share AC
唔好講到坡佬市場比香港好
補充少少
點解我話做唔做廣東話同重唔重視市場未必有直接關係
因為business decision係睇marginal revenue而唔係total revenue

試吓用簡單數字舉例
如果而家香港有十萬戶訂閱
Netflix要考慮做唔做廣東話支援嘅話
係要睇做左廣東話會多幾多訂閱而唔係total有幾多訂閱
因為呢十萬戶係冇廣東話都會訂
如果做左只係多五千訂閱
呢五千戶revenue cover唔到做廣東話嘅成本嘅話
成個project就唔抵做
所以你哋話香港個市場大同鬼佬重唔重視係冇直接關係
老老實實,我主因都係等埋11月出 The Crown 第五季,同埋同朋友夾好平,又好難抽身先忍佢。佢如果鎖share account殺到香港我就正式收皮算。
夾家庭plan依個現象世界各地都會有啦,你淨係睇連登好似太窄
上網search左小小,但唔算好準

台灣Netfilx訂閱人數係85萬
日本 就300萬
香港 冇一個實數 但有資料講香港用串流平台用戶有200萬 包左Netflix 同 Amazon Prime Video 咁當佢除一半都有100萬 除三份都有60幾萬
比起台灣黎講 香港會比錢嘅人個比例都算高
唔關事
而係 Netflix 標準做野方式問題

坡佬一早清楚中港台字幕問題

只係坡佬決定繁體中文交比台仔分公司
台灣根本無香港人幫手,台仔覺得要台化,坡佬咪索性唔理

好多時香港電影公司送埋港版字幕比佢地
坡佬一句話唔符合標準,一秒 Del 落垃圾桶

到早幾年 Netflix 全面轉用 AI 翻譯字幕果年
繼續沿用依個做法

Disney+ HK 係由香港 Team 去做
班人本身係處理緊香港 Marvel 同 Pixar 電影上映

同時熟香港市場,咪比佢哋買晒所有片番黎
2022 年,香港 Netflix 市佔係 80%
點解要尊重?
咪又係會死死氣睇
重有得你睇已經好尊重你啦
Disney plus有香港字幕
其實北歐小國人口少好多
佢哋都照有字幕cater
唔好妄自菲薄覺得香港人少/細
呢個concept從來都係中國塞過黎
自從早幾年香港製作過兩部由外國平台投資嘅劇集之後,所有外國平台都覺得香港製作人呃錢,之後就冇再喺香港製作過任何項目啦

而家喺Nxxx 同HBx Disxx+ Fx,呢四大平台上架嘅劇、電影,都係拍好賣比佢哋,情願投資台灣、泰國、韓國

上面講嗰兩部搞爛咗
所以700萬人市場只係一個好虛嘅數字
實際影響到做唔做廣東話嘅因素
係700萬入面有幾多人係會因為廣東話先訂
我個人就覺得唔會多
考慮訂唔同平台係睇節目質素,數量
節目有質素上大陸網搵老翻都想搵嚟睇
冇質素嘅睇TVB都係廣東話送俾你都唔睇
我鳩估,本土支援呢個因素佔1%都唔知有冇
假設係1%,考慮嘅市場就唔係700萬
係7萬
唔尊重係因為坡佬同台仔覺得要 clear right 麻煩,香港 right 又亂又貴

一套劇係香港會比 D+ / Viu (Now) / myTV (TVB) / HMVOD 高價搶,搶仲分 exclusive 同 premier

然後 bilibili / 愛奇藝 / yoku 又會搶中港台版權

Netflix 做開係Worldwide / South East Asia,仲要低價果隻

你係日劇同日本動畫唔賣比 Netflix 好正常,因為香港版權係好值錢,大把人搶

但去到新加坡同馬拉係同一南亞 Territory,好多時包埋菲 / 越 / 印尼 / 印度 / 泰國
Netflix 一買就買晒成個東南亞價錢等於 TVB / Viu 買香港 Right 價錢
你淨係講YouTube,窮奢極裕都寧願扮台灣Channel就知咩事
正常啦
埋單幾貴先得嫁,本都回唔到果隻

合拍就唔同,但過支拿廣電垃圾就算撚數

Viu 出手外判一集劇就又平又正啦
仲出手低過 TBB
佢哋會專登揀香港人想要既內容
Netflix 係大包圍順手買埋香港
巴打又講得幾好,抵你鏈贏Mandom
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞