Netfilx 算唔算一間完全唔尊重香港既公司

452 回覆
1543 Like 71 Dislike
❎口語:書面語
✅粵語:現代漢語
上面班撐港撚回應下 笑撚死
香港都叫細
如果係尊重香港人就買左試當真愛回家果D上架啦
高雄
你同大陸啲小粉紅一尻樣咁玻璃
你返工唔出糧OK?
調轉咗?
以前個年代先唔俾錢
依家打機睇戲睇劇個個俾錢
見你咁講,好奇走去check下topgun港台票房同觀影人次
因為台灣官方網未update,仲係6/26,所以香港都拎返呢日

香港累積票房 (至2022/6/26)
HKD 81,084,915 / 886,433人次
台灣累積票房(至2022/6/26)
TWD 487,443,921 / 1,793,413人次

台灣人數多一個double有多,票房係多~4700萬HKD
但台灣人口~2300萬,係香港3倍有多
踩乜撚,講既都事實
香港人口中嘅醒目仔,話頭醒尾,轉數快,有邊樣唔係走精面,小聰明, 做仆街嘢貪到盡
撐港撚繼續慢慢ff香港人世一
香港文化既核心價值就係教你點樣做一個仆街賤種
順手睇埋巴斯光年
香港累積票房 (至2022/6/26)
HKD 9,354,870 / 139,846人次
台灣累積票房(至2022/6/26)
TWD 26,617,277 / 106,400人次

雖然口碑麻麻,但兩地票房差距
投訴投訴搞大佢搞大佢
想問市佔啲數據邊度睇到果陣搵咗陣都唔見 有冇關鍵字?

想睇埋實際用戶人數計一計

然後你話幾蚊句 ,短嘅就千零,長嘅就幾千,然後就大概有條實際數睇到?

版權費貴個位唔太明,同自己翻譯有關係?
條友鳩up當秘笈㗎

字幕翻譯正常用分鐘計
話用句數計錢都算 幾蚊一句係好多
人哋比100萬美金佢拍一集,佢哋就用100萬港幣去拍
唔好話衝出海外,開源道都衝出唔到啦
翻譯呢行我唔熟

留名等行家分享 學嘢
睇睇睇睇乜鳩
講嘢1999
香港人睇個Netflix 都要左夾右夾 一百蚊都俾唔起
點解要尊重你 何況香港人一直都唔尊重知識產權
Netflix方案簡介
基本方案:每月月費為新台幣270元,可以供1個裝置使用SD標準畫質(480p)觀看。 標準方案:每月月費為新台幣330元,可以供2個裝置同時使用HD高畫質(1080p)觀看。 高級方案:每月月費為新台幣390元,可以供4個裝置同時使用Ultra HD超高畫質(4K)觀看。

香港netflix月費
高級: HK$93
基本: HK$63
標準: HK$78

但台仔netflix月費仲貴過香港 加埋人口多多人訂咪拍埋台劇都唔拍港劇
咁你又做過啲乜「抬高」香港人呀?
有時見到啲字幕嘅英文詞語變音譯,就算譯得差都唔會咁,好難令人覺得唔係用AI 去譯。
Netflix多數片尾有出譯者名,真係唔會有AI譯呢回事架

只會係有人譯得差,之後可能套野唔係咩大片
只係經Spot QC (一條片入面抽幾段仔出嚟睇)
捉唔到d大錯就照出街
香港係唔訂嘅話基本上無咩嘢睇
同同輩話題都會脫節
正常一套戲 2 個鐘 1000-1500 句對白,
如果一套戲 2 個鐘得 500 句對白,你咪發達?
邊個鳩up緊呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞