Netfilx 算唔算一間完全唔尊重香港既公司

452 回覆
1543 Like 71 Dislike
搵唔到香港幾多訂閱數(台灣訂閱串流影音平台用戶達410萬,Netflix 85萬),

但以熱門劇集/電影播放流量計,好多都係香港多過台灣,估計香港訂閱數唔會少過台灣先,

只不過台灣人工平,Netflix又唔識分香港同台灣翻譯既分別(美國/英國/澳洲英文佢地就識分),先會比晒台灣人去翻譯,而香港人咪又係照睇。

但如果話因為有台灣市場香港先有繁體字幕睇,又未免太睇唔起香港。

如果係香港人集體退訂,Netfilx應該會立即搵返香港人去譯。
少少離題
我覺得香港人洗錢果度
其實都唔係全方位捨得

食同玩果方面係嘅
但係影視果方面就未必
D動畫本身有廣東話配音
Netflix就冇
DISNEY有heart好多, 仲好多港產片
你真要多謝台灣繼續用繁體字
唔係嘅懶得理你香港人就全部中文都係簡體字
如果用香港字幕台仔一定屌到仆街退訂
用台灣字幕香港人會屌人地有中文字幕已經仁至義盡
明明香港market根本唔輸俾台
見香港人好恰一定blame the victim
成班人最鍾意妄自菲薄
3唔計最後逃出個part都ok嘅
4同5就真係垃圾
你覺得其他地方廢老都係睇Netflix 然後一人訂一份
國安法仲有野睇仲想點?中國香港咋喎
有咩資格屌人?
香港人都唔尊重人
用咁多假family plan

D字幕用AI gen 錯哂
就你咁細個香港仔?之前仲要成班乞衣要夾
你有冇玩FF14呀,真係打到上太空去到宇宙邊緣架
唔好再以訛傳訛話人用AI啦
大部分劇/電影片尾都有譯者名,最多係台仔譯得差
太空戰士 一起衝天
係!但若要講到夠‘香港’,d人講親哩隻game根本唔會提中文名。就如Tiramisù一樣,一個正常嘅香港人都唔會走去用佢個中文名⋯⋯
netflix其實都好左膠
PIXAR卡通仲要有廣東話配音
台灣無Disney但都有台仔字幕點睇
上面係咁話Disney同香港又長期合作又點
但都要間公司肯同香港合作先得
繁體剩係得香港同台灣?
事實全球有好多海外華人都係睇繁中
佢地on9囉
樓主傻鳩又睇到香港咁大
Disney+ 獨家內容會有香香港中文字幕+廣東話配音
HBO 獨家內容會有廣東話配音
Netflex 獨家內容, 你食台仔野啦, 唔洗睇簡中要還神

呢D係有無心做姐

因為台灣/日本/韓國呢D亞洲國家政策對於字幕說明同配音有規定, 要入去就一定要做, 香港就成撚日話自己國際城市, D公司求其比簡轉中或者直接台中=港中

人多就有價值咩 人均消費先係重點
咁多黑衣share個account
你又有尊重人咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞