Netfilx 算唔算一間完全唔尊重香港既公司

452 回覆
1543 Like 71 Dislike
FF香港不嬲譯太空戰士,最終幻想先係大陸同台譯
不嬲叫太空戰士架啦

00後????
不嬲都係叫太空戰士
其實我覺得係調轉
如果台灣同香港用嘅語言完全唔同嘅話
啲大公司應該會肯請人做香港字幕
反而係因為依家台灣字同香港字似所以先俾到藉口佢哋cut cost

不過啲細規模啲嘅作品,例如一啲日本game就應該會索性唔做香港生意
Amazon Prime
有啲D+ 劇都有香港配音
勁正
唔反韓國
覺得韓國電影真係幾出色
Apple TV+ 假假地都有港版字幕
雖然都係書面語唔知同台版有咩分別
其實如果要計對歐美劇集影視娛樂嘅消費
香港應該消費力大過台灣
但香港人英文水平比較高
對配音翻譯呢啲需求少過台灣
所以啲公司直出原版啲人都會照睇

香港班人散左band好耐
係嘅
不過相比之下Disney+係做香港字幕甚至香港配音
我覺得係佢做突左,會appreciate
NETFLIX唔做都唔係問題
啱啱先開,遲下就冇
踩港撚又做野
有無睇到日本出口嘅食物去咗邊度多啊?
係香港啊
香港呢700萬人好撚有錢架
太空戰士滅絕光年唔係港譯咩
好就讚,膠就屌
讚佢本地屌佢膠
Why not both
《太空戰士:滅絕光年》(英語:Final Fantasy: The Spirits Within,中國大陸譯作「最終幻想靈魂深處」,臺灣譯作「Final Fantasy:夢境實錄」)
一飛衝天
唔駛理條on79樓主,若真係講香港人點叫 ,由細到大同Friend 講/係街聽,啲人講到哩隻game都唔會講中文名嫁喇!
一早cut 咗
用字幕同譯名嚟講係有啲以小化大
未必可以同投資拉埋嚟講
有機會係鬼佬本身根本唔熟
以一個外國人嚟講
中文已經分左繁簡體
入面再分廣東話就對佢哋來講真係未必分得清

再加上一個因素係
用台灣中文香港人都會睇得明
語音又聽慣英文
做廣東話只不過係better but not necessary
影響嘅係服務貼心度
唔做係唔會冇哂呢700萬人嘅市場
所以直接用經濟規模比係唔正確
ching你打咁大段野自己有冇笑事實香港人十個九個都share ac黎睇架啦,以前出面一堆夾錢買family plan,俾著你係Netflix你會點 btw Netflix真垃圾一早unsup
以前細個都不嬲都叫太空戰士
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞