Netfilx 算唔算一間完全唔尊重香港既公司

452 回覆
1543 Like 71 Dislike
香港不嬲都叫開太空戰士
《Final Fantasy VII(太空戰士7)》是史克威爾(現史克威爾艾尼克斯)於1997年在索尼PlayStation平台發行的電子角色扮演遊戲,為Final Fantasy系列第七部本傳,本作亦有多個平台的移植版本。
除左頭兩季之後重有邊季好睇?
第三季已經頂唔順
台灣2000萬人 香港700萬人香港細市場台灣就唔細?
佢無專重香港係事實
咁佢哋都好揼本落去一套影視作品,做到啲野好高質
太空戰士係台灣改出嚟嘅
後嚟香港跟用
所以其實都唔算唔尊重香港啦,只係大家都用同一個名啫
樓主新移民?
太空戰士都唔識
Netflix係得某d劇/戲先會有廣東話字幕
唔知係根據d咩決定
Netflix Asia上面明明都間唔中有放d港版trailer

Btw, Apple所有自家劇都有香港字幕
認真好聽過最終幻想
直譯唔代表好,叮噹就係一個例子
係新一集換咗人譯先咁
頭六集同一個人譯都冇事
第七集轉咗做謝慧霓譯 錯到九彩
最後soldier boy 同homelander個段直接放棄咗咁,亂鳩咁黎

希望之後幾集換返人譯啦
有錢咪最有錢既幾%有錢囉
700萬人好撚有錢,真係笑到gapgap聲
剩係貧窮人口都百幾萬
點撚解要尊重你中國香港
睇迪士尼一定要睇香港配音
雖然話太空戰士係原汁原味,時代眼淚
但完全冇太空元素叫太空戰士,我真係接受唔到就咁聽以為成個故事都喺太空打仗
寧願叫FF
無,係得頭兩季好睇,第三季開始堅唔得,咁多野睇無謂浪費時間追
細個都以為係叫太空戰士,點知原來係支那傳過黎,正名最終幻想
好似香港已經無人負責,全部靠台灣個邊
好撚有錢好多人幾廿蚊港紙一個月都要同人夾
睇得自己太重要
認同師兄你講“只係影響服務貼心度”呢part
但分繁簡體嗰part
English UK 同 English US其實咪同中文嘅繁簡體一樣咋嘛
睇佢有幾重視個市場姐
係啊,但而家大部分人一係叫官方名一係就最終幻想,真係好少有人叫太空戰士即使我啲同事三十幾四十歲都唔會叫太空戰士
所以先話依個名原汁原味
Ching呢個比喻幾好
有咩問題黎緊上巴斯光年咁宜家出返舊版啲太空戰士好正常咋喎
應該係用ai嚟翻譯 唔係真人嚟意譯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞