SD Gundam 激鬥同盟就黎出冇人講?

1001 回覆
18 Like 186 Dislike
day one就話係聯機PVE game
點樣無得聯機
可惜冇SD ONLINE

係咪呢隻
唔睇好呢隻 單純玩故事打任真係睇到悶
啲故事睇到倒轉都識背 如果有網上對戰
或者原創故事都話值得一戰
睇你對原創既定義
第一條片就講到明係改變原作既故事
對戰仲悶啦
可以點改 咪又係代入正傳故事/介入
都係同一個故事 唔會有新野架喎
其實咪即係g gen war/world/ overworld 動作版lo
未出點會知
反正已經有公佈有隻新敵機
似係玩龍珠xenoverse果隻劇情
佢就話原作歷史亂晒
咁點行原作劇情
可能都係龍珠xenoverse果隻, 打返原作敵人之後又打下原創敵人
都係睇定啲先
歷史亂曬-> world/overworld break
我期待遊玩性多過故事性
但係B 財團d 驚
Artdink 可能可以帶d 新元素
不過gundam battle 系列 個人麻麻
動作單一同時飛行冇乜重量感
勝在機體數量夠多

Artdink 整macross 果條line 反而幾好玩
一樣嘅系統但係夾到macross 夾唔到gundam
改變歷史咪頂多轉部其他機 成條pv都係重演經典劇情
見佢個場好空蕩蕩咁 得幾部機打
一係就單挑boss
講起sd wii 有隻高達流星鎚幾過癮
可能會好似crossray咁出個demo
而家咩video都唔信,有demo親自玩過先算
呢隻係俾500蚊有齊185部機俾你
當中仲有三部係街機先有 唔好同gvs撈埋一齊講
SD陰間對決
佢破史黎頂原創

有心機既話原創真係正好多
未玩過artdink既macross, 但係我覺得 gundam battle royale果物理效果係當年算唔錯

飛係有分跳同埋booster, booster係用冷卻制, 而且booster 要開一段時間先會改變由跌去番上升, 有好好將個加速度呈然出來

而且跳果一野個力係大過開住booster好多, 呢D反而GVG同SDGO 果D唔會有, 應該係因為要兼容果D超級系既機體所以冇咁做

要真係話battle 系列有咩做得唔好既就係碰撞同 如果MS機動性太高會走得勁快, 然後一步跨勁遠

另外battle系列 地面近戰 同 空中/衝刺近戰 動作係會唔同, 今次隻激鬥同盟已經變晒做一樣

以前用紅渣飛踢同唔知邊隻二連踢得好開心, 仲有exam system
個人覺得gundam battle 系列主要問題係 果重飛行好慢 同時又冇重力感
其實慢覺得有慢好, 可以似番寫實機械人, 但係又好似你咁講,一換高機動嘅機一跳就成日跳過龍,好難仔細操控動作,marcross 系列因為有三段變形個操控反而順好多

今時今日仲有gundam game 就嚟好期望太多啦
當住係低速sd 無pvp GVG 先啦

暫時gbo2/戰場之絆 果種操控係最貼近我理想嘅gundam game, 但係 兩隻game 都冇乜機會玩(冇ps4, 街機貴,淨係玩過戰絆portable ,等緊gbo2 pc)
Exia 不嬲型過曬佢d後繼機
你咁講佢又真係飛得好鬼慢, 係到百式zeta果陣我先覺得快番少少

不過我想講我果個高機動既意思其實係佢入面機動性果個值我講得衰, 之前睇過gundam universe 既nu 同自已用過爆左exam system 既機, 1步路可以行幾個身位好似溜冰咁樣, 個畫面好奇怪

至於你話重力感呢樣野我覺得係比較出來, gundam battle 系列多少有D拋物線, SDGO果D唔多點feel倒有拋物線, 另外個人覺得就係因為battle 系列機體夠遲鈍而且慣性幾大, 我反而覺得重量感夠
其實gbo 除左慢 我覺得 d飛行機既booster 表現唔突出
應該話 變形飛行 都預佢係長期飛行
但因為gbo 只係6v6 場地限制 永遠都唔係好表達到個種飛行既感覺
變形 控左右 到一個據點 已經無氣

一係就gundam online 個隻50v50 先表現到飛行機既感覺
起碼你會有較長距離飛行 (雖然濟空=比人打落黎)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞