兒子整爛包裝膠袋被迫買下 港媽不忿:如果值8萬係咪都要買

901 回覆
1387 Like 94 Dislike
剩餘價值由官判囉
呢位巴打講得最好
我想講既係, 呢D 19包裝根本好易爛
如果攞起個包裝, 件貨跌落我隻腳流血, 告返商家都得
你地係咪仲講緊件8蚊先?你件貨夠貴就可以嘅,例如iPhone 之類,咁運去原廠去整番點都好過比7千至1萬…但8蚊你個人工同運輸都爆硬啦,咁梗係直接食左佢,個責任點都係整爛條友嘅問題
成個post
又剩餘價值又Tort Law
痴線

講埋D會唔會出埋真神阿拉同埋阿里士多德
讀書讀上腦
你諗清楚先…件包裝係咪會自己飛過去包番件貨,唔係啲運輸人手你諗住邊個比
個伙計60蚊個鐘人工
佢去買個膠袋連重新包裝用左30分鐘
加上個膠袋1蚊
用左31蚊成本
咁係唔係可以叫佢賠31蚊?
你唔好話個店員要花時間同你討論責任, 公司做少左生意
要賠埋損失左既生意
要嫁,你咪討論緊囉,所以咁少錢不如直比哂算,差在邊個比姐。
你話件爛鬼膠袋值錢 唔代表人人都覺得值
上到庭個官可能判一蚊到唔洗俾
咁你咪上去揾官囉,煩你一大段時間求過知字,但唔好同我講可能,呢隻字無價值,你必須計番點解係一蚊…

上面我話覺得可以比哂8蚊係講左理由嫁,當然我係講原廠包裝,唔好又講乜我估唔係之類,果啲唔好同我講…
我就一定唔會比錢
個事主ON9
好句好句
它只是一個孩子
佢哋最興
「我覺得」「我認為」「我就會點點點」「我估」「可能」「應該」
上到庭第一樣野, 個官會用10分鐘屌哂控辯雙方, 然後罰你堂費叫你地走
唔買就刑事毀壞
巧c忽
而家企硬唔賠 你咁得閒咪告囉 睇下你敢唔敢
如果你唔告 我又唔賠=唔洗賠
事實係我可以'覺得'件貨值幾錢就賠幾錢 呢個覺得就係權利
之於點解唔賠 因為膠袋最多值幾仙?(可能仲更低
所以老母咪應該教小朋友唔好亂咁摸野掂野囉
你行街買野, 見到盒LEGO都要攞上手睇啦係咪啊
教小朋友係緊要
但合理地摸下野都有助小朋友身心發展
唔諗住買唔會拎起,拎起都要handle with care呢d基本野啦
要俾小朋友探索咪自己買返屋企摸,要去人地舖頭黎摸野發展身心?咁你真係唔怪得間舖頭要家長買起件貨喎,仔就佢嘅,本就舖出?
爛膠袋都唔係經濟物品
存唔存在對墨條本身嘅價值冇影響
同食物/潮牌/iphone 唔可以類比
你最尾都話留比個官去判
先唔講賠包裝vs全賠
淨係講價錢
問題係有冇試話10蚊以下爭辯都會上到法庭審理?
有冇案例
成單野一開始就fail
本身8蚊已經都死貨咁樣
你個袋仲要比人整爛
不如話冇袋咁賣比人仲好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞