兒子整爛包裝膠袋被迫買下 港媽不忿:如果值8萬係咪都要買

901 回覆
1387 Like 94 Dislike
本身好言相勸想用邏輯說服你
係要人身攻擊
覆埋你#390
有冇聽過咩叫reasonable person test, 知唔知tort assess damages都要睇reasonableness,即係合理性
商業社會唔撚駛講合理性?
講合理性就係癲就係窮人?
見識少唔緊要,理性討論唔駛人身攻擊嘅傻鳩
一舊八蚊嘅墨,同一電話,正常人對兩件嘢"saleable condition"嘅要求會一樣?
又block一隻盲撚
算啦 對牛彈琴
晒心機
班友為駁而駁架咋
咁你買唔買吖?死都唔答

其它顧客又買唔買吖?
你有幾大理由相信全體/主流顧客
仍然肯買??

老闆幾大理由相信啲顧客仍然肯買?
根本包裝本身定義係保護件貨品!仲要係濕鳩膠袋賠條春咩

不時都有巧c服,巧橙

個啲的骰野同龍鳳鈪一樣
啲手工費貴到一個點
賣返出幾蝕一半
報警:
狗黎到: 屌你老母師奶係咪玩野呀? 知唔知浪費左納稅人幾錢呀? 快D比8蚊完左件事佢OK? 師奶威迫利誘都唔比既話, 應該隻狗會比8蚊懶得落薄, 件事完
間舖明屈喎只係個包裝爛咗,人地又冇整爛件貨,件貨仲係完整可供正常銷售,有乜理由要人賠錢/逼人買呢啲膠袋幾個仙都唔值,成日都掂吓就爛㗎啦唔好講話爛咗個膠袋要舖頭換個新嘅都要人工皮費,你打開門口做生意,人地叫你攞件貨嚟睇睇,睇完又唔要咁唔通你又要收番人錢咩?

作為客人,仲係因為小朋友,只要唔係故意,好聲好氣道歉店舖唔應該留難,就算真係西客,咁小事舖頭咪食咗佢算囉。而家咁都要屈人買嘢點都係舖頭唔啱
兩母子似乎冇道歉過
正常fb出po都會美化吓自己版本
但連個po都冇提過有道歉
或感到唔好意思之類

腥港人支那人嗰種死唔要臉
死唔認錯 事事屌返人
有時人哋想大事化小都幾難
我都講咗,就算真係西客,店舖都冇理由因為個客「整爛」咗個幾個仙嘅袋而逼佢買咗件貨,因為只要換過個袋,件貨仍然係合理嘅saleable condition。店舖亦冇理由為咗幾個仙追究客人,你試吓為咗幾個仙去告官囉

其實你咪講出左個重點 係cost囉

因為 件貨 換包裝 都係叫要"repair"
而按原本"最original" 既過程 所產生既運輸 人力 物力 同埋相討費用 完全唔值$8
再計埋大家好熱烈討論既極端case 包括公證行 上庭費用
咁係現實情況比官屌 咪正正就係因為話鳩雙方 小事化大啦

所以 人地先曲線話 叫你擺低8蚊做抵押 咁撚叻 自己搵個膠袋返黎囉

你整到件貨有問題變次貨 你道歉 老細唔想煩 當無事係人情 唔係道理
唔值得為左你呢件事而化大 但唔係等於金科玉律
一係你就堅持無錯 報警 行返巴打們所講個條法律路(佢藍店黎架 我支持狗咬狗 增加雙方既time cost)

點解有巴打話 8萬蚊 80萬既野"損壞包裝" 反而有價講 有discount
因為佢就算計埋repair成本 再變到可銷售狀態 個cost都低過 成件貨forfeit 或者當outlet貨囉

再加上 你仲要分係人為定自然損耗
人為既 點解個店主要同你食左隻死貓先?
講黎講去都係 幫你係人情 唔幫你係道理
你要教小朋友 唔係話 整爛8蚊唔洗道歉 整爛8萬就一哭二鬧三上吊唔賠架嘛
宜家擺上網 自己仲要無咩歉意
其實雙方下下要拎住原教旨黎講 唔計政治 個商業社會都唔洗運作啦
明就明 鐘意討論個膠袋唔值$8 唔應該俾就繼續啦
商家佬講乜你都要硬食?
咁唔撚駛法庭啦
知多少少自己嘅權利同出事時嘅責任去到邊
真心建議你了解多少少法律,唔駛做待宰羔羊
咪係,唔通我篤爛電視,又剩係賠番果一格led咩
個件貨開頭無人揀 到最後都會賣得出
件野個包裝唔影響價值
會,你買過pvc 就會明
點會冇人買
大把display貨都會有人買
而且只要入番個袋就可以解決問題
刑事:如果係唔小心唔會中刑毀
民事:可以追但你律師貴>>>>追到嘅錢
其實道理好簡單
但呢度啲商業奇才唔會明
到最後要用都會賣得出
啲筆夠插晒係到 任人試任人寫
人地咪話個包裝錢就係件貨價錢
舊墨係送
比錢啦望
有爺生冇乸教
Business law 嘛
你咪鳩啦
你一係就賠番個袋出黎
一係就買件新既 將個袋比番店主
爛咩賠咩 仲唔夠合理?
又黎表演連登可以有幾低質
而家講緊呢舊墨喎
疏忽照顧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞