兒子整爛包裝膠袋被迫買下 港媽不忿:如果值8萬係咪都要買

901 回覆
1387 Like 94 Dislike
唔好用你自己來做標準
講多都晒氣
個女人用8蚊同8萬做例子
咁如果呢件貨係8萬 個包裝靚好多 又點計先
想講
個阿姐話8千手8皮既貨又要我賠定點

老老實實
如果店家賣8千既相機
8皮既名牌手袋
正常人都知撚會咁易比你掂到實貨
差唔多係你講到話想買想睇先拎出黎
本身平時響櫃入面唔會咁易比人亂摸
係商家知道咁上下價值既野爛左,要客賠都麻煩多爭議
盡量唔咁易比人亂摸,細路搞到都係店方責任

仲要職員拎相機/名牌袋出黎
都係佢拎住比你睇同check多過任你舞
就算比你拎住佢都睇實
基本上比客整爛機會好低
都係保障雙方
如果咁樣途中,你個細路拎硬物/顏色筆/扔相機落地
乖乖賠錢啦屌
地下就預撚左比人踩既
你正正常常咁行下睇樓,正常使用無人會攪你
文具鋪包裝都係
你正常拎上手睇下,唔會整得爛既
個老母想買8萬蚊野
個老母身邊又有個好跳脫周圍摸既細路
咁個職員應該會提高警誡唔會比佢亂搞架?
或者職員拎住比老母睇only
成撚日話咩超市點點點
手袋電話潮牌點點點
講多兩句就叫你落去篤爛人啲包裝試下
答都答到口臭

話口未完又多幾條友開始loop緊呢幾個point
我諗呢個係公正行/民事法庭有存在需要既原因
估唔到而家嘅連登都咁鳩多支那人
香港人細個老母應該有教落唔好亂掂人哋啲嘢
爛咗要賠
根本唔關包唔包裝袋事
家教問題
相對嘅遮
咁邊個定條公式係點計?有人負責定又點絕對公平公正?
賠包裝?
不如叫個客還原番出廠個完整包裝仲好
1%唔同都唔接受
好玩過佢賠8蚊
你睇睇幅圖邊到有原廠包裝..
唔好講到咁high住先
10元店買墨條咋唔係咩名店包裝
咁首先你認為點先係絕對公平?
係呀就算社會最大多數數agree都唔會係絕對公平公正
咁你點搵絕對公平公正解決件事?
而家係解決方案
唔係絕對冇正負誤差
要追絕對先接受,所有事都唔會做到
想睇你點駁#316

點解要拉到去幾百萬嘅嘢
其實不如佢哋表演吓聽日去百佳
拆晒Oreo啲包裝但淨係賠外面個膠袋
入面啲餅冇爛㗎
8蚊既原廠包裝係咁hea 啦
有咩問題?
就當個hea包裝只值1蚊
你賠1蚊但個店家得番一個爛包裝既貨
佢搵人手換1蚊包裝,人工時間錢呢?

冇呢隻size袋墨條既包裝袋
又去方度搵?
求其搵個袋又好奇怪,同其他同款貨明顯有出入
即係個客會prefer買冇特別包裝既貨避免奶野
除非講明折讓
可能平賣1蚊都冇人要,要平到5蚊先有deal
咁折讓即係店家又蝕多幾蚊

咁請問最後8蚊貨賣唔出
個店家要自己食番?
有人會收藏個爛膠袋?
你真心?
唔駛講太多,一個字 係
而家係現實要即時鋪頭要處理雙方接受方法
唔係大學tutor 思辯
你討論哲學思想問題都唔係一時三刻講到
唔好咁離地好
有幾難
oreo餅冇左佢原廠個包裝,鳩搵個膠袋裝住會唔會有人買?
唔會,因為食物包裝會影響到顧客對食品安全嘅考慮
同樣地潮牌手錶果d都係因為佢地本身個包裝有直接影響到件貨嘅價值

但而家係講緊一條8蚊嘅墨條, 用A膠袋裝同用B膠袋裝究竟有乜撚分別

其實食物同墨條嘅分別上面有人已經答過
唔關收唔收藏事
而係大部分人見到packing 爛咗都唔會揀呢件
好似買鞋咁
就算再平嘅鞋
個鞋盒爛鳩咗
但唔影響隻鞋本身嘅功能
都會影響買家購買呢一對鞋嘅意欲
寧願叫店家俾一對新嘅
其實所有野如果搵到個100%人都同意嘅處理方法梗係好啦
但現實就係唔會有
世界上幾十億人我相信冇任何一個睇法係所有人都有共識
就算係地球平定圓都冇共識啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞