兒子整爛包裝膠袋被迫買下 港媽不忿:如果值8萬係咪都要買

901 回覆
1387 Like 94 Dislike
所以罰個老母買,責任一定有,就係睇邊個負
未入都估到
你去街市撕爛repack好既凍肉 / 丸, 再走左去囉
睇下呀姐會唔會屌到你上天
大部份物件係連包裝賣既
個別例子:順豐包裝
佢就另計既,因為原意係保護件貨
新樓張地鋪一樣道理

至於咩沙粒磨爛塊膠舖
其實真係好少見
你自己去下現場就會明

小學雞無營養留言我就唔再覆了
無謂泥漿摔角 你都咁大個人啦係咪?
1. 法律上法庭會幫你判斷但你作為個plaintiff個責任係你身上去證明件貨有事
2. 你閱讀理解有問題我解多次,係一個正常合理嘅人點睇,因為tort嘅damages係睇佢係咪reasonably foreseeable, 而唔係你/我點睇

你用嘅例子做類比有咩問題我已經解咗
唔知我講咩唔緊要,可以嘗試理解咗先唔駛一嚟就起撚晒鋼
細路冇刑事明白
少年犯條例有寫10 歲以下兒童不能犯罪

但係咁如果有個細路走黎走去推冧咗一酒櫃既酒
而父母又証明到件事自己有理由阻止唔到
咁咪唔使賠?
物品價值會唔會有影響?
下 買樓啲人見舖地塊野花左有沙
都影響其他人買啦

同樣道理 你明自己 自打嘴巴未?
法定監護人 嘅疏忽,你估告唔告得?
記得之前有單台灣新聞係個細路篤爆左個幾十萬嘅HI FI

個時個老母又係屌曬鬼

但唔知最後使唔使賠
個老母係賤種 教出嚟個仔都唔方好 希望唔係香港人
邊撚個叫你教到個仔咁閪多手
話俾你聽
係呀, 係一定要買呀
如果發展商問你攞錢,你都會問佢:我點樣可以隻腳唔掂地下入嚟睇樓?但係呢個情況完全套用唔到落呢一單case,佢完全唔需要整爛人哋嘅包裝
佢意思話係唔係應該賠個包裝,而唔係成件貨
我諗個問題係拆爛咗個包裝之後,入邊件貨有冇損壞過,得當事人先至知,有好多損壞唔係肉眼睇到,所以正常應該成件貨賠返?
件件貨包裝爛左,跟住上court睇下裡面件貨有無事?無就淨係賠包裝

都係個句啦,你落街去電器舖開左啲包裝,睇下洗唔洗成件貨賠
眼看手勿動
係門口睇

你睇部iPhone 都唔會睇埋底板啦
換兩罐啤酒啦
好奇如果父母同老細傾緊交易,個小朋友係後面間房推林左10幾萬嘅酒,咁係咪都告唔入?
件貨無咗包裝搵鬼買
買電話無撚咗個盒你買唔買
你隻支那曱甴戇鳩仔係咪閱讀零分?
真心
以前呢d情況返到屋企比老母打撚到手跛啦
整爛就要賠架啦
鬼叫你冇家教咩
其實因為件貨可以重新包裝再出售
理論上應該只賠個包裝袋錢(如果攞返個包裝袋)+重新再包裝嘅錢
唔通你hi花人地架車就要賠返人地成架車咩?
又好似扑爛黨鐵啲入閘機
都係賠返個維修費
唔係賠部新閘機俾黨鐵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞