兒子整爛包裝膠袋被迫買下 港媽不忿:如果值8萬係咪都要買

901 回覆
1387 Like 94 Dislike
標點符號嘅重要性
下雨天......
如果係劃花人地架名車,佢咪死跳樓。
去超市開人地包裝,人地會唔會要你俾錢買左佢。
8蚊姐
唔洗咁掛
試下整爛部電話睇下洗唔洗賠
可以唔洗呢
8蚊都好意思叫人賠
呢間文具舖等執笠啦
而家d 公仔麵下下五包五包咁裝
焗你一次買
我有時真係好有衝動拆左個包裝佢
咩呀? 我又唔係唔買
我買一包之麻
以佢邏輯 可以瘋狂整爛所有product嘅包裝都得喎
買零食整爛個包裝 無整到食物 都唔洗賠啦
其實用8蚊可以令個仔記得呢個教訓 仲抵
真係講得有道理.

最簡單解決 就是.家長比錢了事. OR 打工條友就友佢啦.. 8蚊.
打工仔咁L有負責 老闆會加人工咩 OR個員工搵10幾萬人工?

最後如老闆如唔幫你照吊你啦.
成件事個核心係老母不忿氣
斗膽post上網呻
卻完從來無反思過自己教仔方式

仲教壞個細佬整爛他人財物 不應該賠
可以話係毫無羞恥之心 做人少事化大
自己無家教仲放上網依依哦哦唱通街
小學雞連睇樓都未睇過 好癲
開筒糖食一粒試食,俾一粒錢?
我真係未聽過有人會介意墨條個膠袋有問題
唔知你有冇畫開國畫寫書法
墨條係用盒裝再用紙包
根本唔會用膠袋
係門口睇即係淨係個廳?
你睇iPhone 會唔會淨係睇個面,唔睇個背?
個包裝唔似係原裝
賠幾毫算啦
其實唔賠係咪刑毀

但如果佢老母賴皮個𡃁仔又未夠十歲算唔算尾機?
定可以照告老母監管責任
Moq 真係咁複雜咩
所以個例子應該係叫佢拎幾盒揀色然後隻撚屌手一鳩搣走個膠 然後話賠塊膜就算
無理由無理由
所有無理由都係主觀
佢條氣唔順已經可以係理由
既然覺得係逼 點解邪惡嘅店舖無理由追究/告佢洩憤/獲利?
整爛嘢唔賠咪報警
推冧咗酒櫃嘅酒爛撚晒物品價值梗係變0啦

父母唔係要證明自己有理由阻止唔到(例如下面果位巴打講係房入面傾緊生意)
而係佢照顧/監管佢小朋友嘅水平冇低於一個合理成年人嘅水平
the fact that你知道你小朋友仲細,入房傾野唔帶住佢入去比佢自己跑已經好有可能俾法庭話你係疏忽(negligence)而要賠償

但當然如果我係代表個父母我又會話個店主冇叫我帶埋個小朋友入房/冇搵佢d職員睇住個小朋友/冇採納適當措施去防止人撞跌/推冧酒櫃(例如搵野圍住佢)係contributory negligent(即係店主自己都有疏忽先會導致個意外發生)

如果個官接受嘅話個父母就唔需要賠足,discount幾多佢定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞