兒子整爛包裝膠袋被迫買下 港媽不忿:如果值8萬係咪都要買

901 回覆
1387 Like 94 Dislike
呢D19膠袋, 工廠區門市10蚊可能有100個
唔好問人「係咪真係覺得」呢啲咁不確定嘅講法啦
就算我話覺得係
你都唔會認同
但而家要求係佢自己買返自己整爛嘅商品係好合理嘅一件事
記住
商品係指緊成件完整一件物品
包括包裝
你唔好為拗而拗啦
係咪華人特別多呢啲死要面,跌咗落地要拿返渣沙嘅濕尻家長
8蚊就睇得出呢個家庭有無家教
8蚊雞就算撚柒數啦好嗎
同你講緊法律上個計法就係咁...
你係法律上冇得逼人買
你只係有權要人賠錢
賠幾多就要計損失...

咁你係咪真係覺得一條8蚊墨條佢換過個膠袋裝會由賣得出變到完全賣唔出先
你真係咁覺得咪end of discussion囉
因為法律上呢個問題最後真係要個官去定奪
10蚊100個咁貴
10蚊成大箱啦
佢個倉有幾廿箱日日pack貨用啦,咩size都有tim呀
根本佢行入倉拎返個出嚟就得
成堆傻閪講撚到名牌packing咁
咁咪係囉
你都識講等個官判
當事人又俾晒錢
其實有得賣同好平咁又點?實際營業係員工角度梗係咩都叫你賠錢,仲要judge個包裝爛幾多,影唔影響價值同影響幾多?跌花跌崩跌凹咗盒木顏色個鐵盒又要諗要唔要你賠咩
佢要你買你一定要買?
唔買咪賠囉
咁賠幾多?
咪又係返返我講緊果個問題

而家你唔係提出淨係買個包裝
情況都唔撚同
而家你計百分比個意思同淨係買個包裝有乜分別?
1. 唔係百分比,係價值
2. 雖然同樣係講緊包裝嘅價值同換包裝嘅成本, 但分別在於而家唔係你提出要買佢個包裝而個賣家考慮接唔接受 (offer and acceptance),係你整壞佢嘅野而佢可以得到幾多賠償(right to remedies), 而家就係講緊法律上呢單野賣家唔entitled to 100% of 賣價
咁請問淨係賠償包裝嘅價值同你就咁買個包裝有咩分別?
你上面話整爛嘢應該要賠
咁賠完件包裝
件嘢冇包裝
賣唔出
呢件事嘅出現同淨係買咗個包裝有咩分別?

你係咪真係覺得一條8蚊墨條佢換過個膠袋裝會由賣得出變賣唔出先,唔好為拗而拗喎

分別係買包裝佢有權唔賣,唔賣亦冇蝕
賠錢就係佢應得咁多就係咁多,你要就要唔要就罷囉
唔好問人「係咪真係覺得」呢啲咁不確定嘅講法啦
就算我話覺得係
你都唔會認同
但而家要求係佢自己買返自己整爛嘅商品係好合理嘅一件事
記住
商品係指緊成件完整一件物品
包括包裝
你唔好為拗而拗啦
同你講緊法律上個計法就係咁...
你係法律上冇得逼人買
你只係有權要人賠錢
賠幾多就要計損失...

咁你係咪真係覺得一條8蚊墨條佢換過個膠袋裝會由賣得出變到完全賣唔出先
你真係咁覺得咪end of discussion囉
因為法律上呢個問題最後真係要個官去定奪
咁咪係囉
你都識講等個官判
當事人又俾晒錢

點解唔計得?8蚊既然都可以計 點解唔可以計埋淨賠個袋?
公屋家庭都唔識教仔 你老味整爛嘢唔使陪?
ok
蠢閪 咁樣問得出黎梗係答係㗎啦 自己玩鳩自己都有
佢答唔係我又唔係有錢賺
拗贏又唔會有錢分
起碼我知佢真係咁諗我唔駛再晒時間同佢講
個細路就真係陰公遇著個咁嘅蠢閪老母
根本每樣野只要仲用到佢本身既功能既話個價值一定唔會drop to zero
就好似ikea d次貨有discount之後都一樣有人買
計賠償就係計呢d差價架啦
貴平都係咁計
如果件貨係值八萬蚊 點會咁易畀人摸到
有D人好得意
因為店舖退讓成本低所以要店舖退一步
係嫁再包過就無野,但點解要豪俾你?
你覺得俾人㩒住黎搶就管好自己隻閪手啦
睇住上面班支那狗
真係唔怪得咁多港童
自己仔女都唔識教好心就唔好生
身教真係好撚重要
蠢閪 咁樣問得出黎梗係答係㗎啦 自己玩鳩自己都有
佢答唔係我又唔係有錢賺
拗贏又唔會有錢分
起碼我知佢真係咁諗我唔駛再晒時間同佢講
根本每樣野只要仲用到佢本身既功能既話個價值一定唔會drop to zero
就好似ikea d次貨有discount之後都一樣有人買
計賠償就係計呢d差價架啦
貴平都係咁計

講極唔明都冇辦法
一開始唔想太學術性
之後連legal principle都講埋都仲要比人鬧

提提大家基本法律知識唔駛到時比人當羊牯劏遮
但佢地想唔小心整爛戒指盒都要成隻鑽戒買咗佢都冇辦法
因為我畫開國畫
一般墨條係用紙盒包裝
冇見過用個爛膠袋包
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞