兒子整爛包裝膠袋被迫買下 港媽不忿:如果值8萬係咪都要買

901 回覆
1387 Like 94 Dislike
你不如睇咗316係講緊邊隻包裝先
人工時間錢咪照計,難計唔等於冇得計/唔應該計
法庭assess damages都係咁計

先唔講同一間文具鋪9成9都會有同款膠袋多
即使冇,唔同款膠袋嘅問題上面都答過

如果你話換完晒膠袋後5蚊賣得出
咁要賠嘅錢咪係換膠袋成本+3蚊
偷換概念,其實整壞野賠,同埋個野本身價值係無關係的
爛咗本身件嘢咪賠
無爛賠乜鳩
支那先會咁樣屈人賠
同樣咋嘛
你由一盒9條變就咁分9條
首先你求鳩其搵個袋裝住9條餅會唔會賣得出?唔會,因為係呢個scenario原版包裝有佢嘅價值
但tort law入面嘅plaintiff都有duty to mitigate loss,即係用合理方法去減少佢嘅損失
即係間超市應該要將俾條友拆散咗果d餅當條裝咁賣
條友要賠嘅錢就係呢9條餅拆散咗賣嘅價錢同一盒餅嘅原價中間嘅差價

你會覺得咁做好撚煩好on9嘅原因係因為subject matter係一盒餅同個價值好低,當你用其他高價品做例子就會明

但又要重申,睇落好撚煩好on9係因為當件貨價值太低,現實中你會揀俾錢了事,但唔等於法律上你真係要賠咁多
總之人地損失咗幾多咪幾多
唔通踢爛人道門要買咗人層樓咩
以為聲大大就可以掩飾自己柒咗
可以換過個膠袋
我閱讀呢個po嘅討論重點係佢應該要賠幾多(法律上)而非點賠先"公道"
件貨本身個價值就連埋包裝
根本就唔會分拆銷售
正如你行街見到件貨個包裝好靚
商家都唔會淨係俾你買件包裝唔買貨一樣
而家人哋仲要唔係話齋賠錢唔俾返件貨佢
而係叫佢買咗件貨就算
仲有
點樣去計佢剩餘價值幾多?
你講?定商家講?
用你嘅概念係踢爛咗人哋道門
就以返道門踢爛咗嘅百分比去賠
而唔係賠返道門俾人
平野文具鋪好多都現貨擺出黎
爛左1%咪照價賠
頂盡幾十蚊唔會太難

但電器鋪/名牌服飾店
好多都係現貨一直收好
想睇想買直接sales 跟住睇住
甚至只會show比你睇
呢d應有係現時共識同行之有效

所以我睇唔明呢單case有幾難處理
個老母冇管教好個仔係最大問題
文具店賣平野
亦唔expect 收好埋所有文具唔比人直接拎現貨
仲有咩要避免要做?
啱呀
講真,佢個倉十九幾箱呢啲袋日日pack貨用啦
間鋪恰鳩個女人啫
窮撚思維係咁
咁你買嘢可唔可以淨係買個包裝而唔買嗰件貨?
唔好一碌鳩打一船人先
你都識講件貨價值包埋個包裝,咁個包裝嘅價值點會=100% of 標價?咁件貨本身唔值錢?
而家呢單野就係爛鳩膠袋同8蚊墨條
究竟佢用A爛鳩膠袋同B爛鳩膠袋對一條8蚊墨條嘅價值影響有幾大?

至於你話點計
咪就係商家提出,你同唔同意,唔同意咪法庭見俾官判咁簡單
唔同強姦左件豬扒就係唔洗坐?道理一樣
唔係,用我嘅概念係爛門(爛as in修理唔到)就賠門
乜撚野邏輯..
你冷靜啲先
乜嘢一碌鳩打一船人
替天行道
講笑遮唔通唔知係一竹篙咩
我意思係我邊碌鳩打你邊船人呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞