兒子整爛包裝膠袋被迫買下 港媽不忿:如果值8萬係咪都要買

901 回覆
1387 Like 94 Dislike
爛鳩膠袋+8蚊墨條
出街見到件貨+精美包裝
每個例子處理方法都唔會完全一樣
因為每樣野佢個包裝嘅價值佔件貨嘅總價值都唔同
其實岩
不過個價錢既計法就唔係按比例了。
老闆要將件貨寄番廠方,廠方要搵人對應件事和修理,最後要寄番俾個老闆
所以個老母應該賠來回郵費、對應既行政費和修理既費用
过佢老母
一般嚟講係,但去到extreme cases,好似今次咁只係講緊個最多幾個仙嘅膠袋就唔一定成立。

正如車保都會有墊底費,低過一個銀碼無論係咪你犯錯,你揸得架車出街就要預咗硬食,唔係話乜嘢都郁啲就要人賠一定啱晒。
首先,成件事係母子引起
但仲反之要求店家去額外去浪費心機時間計數
仲要有咁多爭議但十蚊都冇既野?
店家提出賠十蚊你拎件爛貨走
我作為外人我覺得係幫大家直接解決方案

如果你話要計
店家唔識計亦唔想計,只係要求賠8蚊ok
母子覺得8蚊唔合理唔賠
事情冇解決>報警
差佬黎到>都係唔肯為出8蚊和解
(我認為)咁店家真係爛左野,引起人係母子,而母子唔負責任,告母子刑毀?

如果上到庭,真係母子整爛
咁罰佢幾錢,再負責埋堂費,再賠8蚊比店

你意思係咁?
講第10次
你出於現實考量(時間,麻煩,etc)點處理件事係一件事
我係講緊法律上佢要賠幾多

刑毀嘅問題亦都答咗好多次
唔係出街整爛咗人野就一定會中刑毀
個個都屌個家長

如果個包裝只係D普通5毫子交袋
根本講唔上咩要賠
呢D文具好多時包完件貨, 放一兩年賣唔出都唔奇, 放得耐自然易爛
你想攞落黎, D膠紙就會甩, 分分鐘件貨跌埋落地碎埋

當然啦, 如果係IPHONE既包裝就另一回事啦
我上面都講咗
件貨唔會分拆銷售
根本就唔會俾你淨係買個包裝
件貨出廠時連包裝間舖跟返根本就係合理
重申一次
商家唔係要佢賠
而係要佢買
個個都屌個家長

如果個包裝只係D普通5毫子交袋
根本講唔上咩要賠
呢D文具好多時包完件貨, 放一兩年賣唔出都唔奇, 放得耐自然易爛
你想攞落黎, D膠紙就會甩, 分分鐘件貨跌埋落地碎埋

當然啦, 如果係IPHONE既包裝就另一回事啦

其實係
呢啲爛鳩袋de minimis啦
唔手多咪唔使俾

眼看手勿動都唔識?你個仔唔識你都識掛?
佢要你買你一定要買?
唔買咪賠囉
咁賠幾多?
咪又係返返我講緊果個問題

而家你唔係提出淨係買個包裝
情況都唔撚同
樓上成堆連登仔無視呢啲通街有得賣嘅膠袋只係值幾個仙呢個事實,呢啲貨九成九係間舖自己入袋,個個講到係「原廠包裝」
8 蚊 可以教育埋個兒子,低比啦
而家你計百分比個意思同淨係買個包裝有乜分別?
佢講得岩呀。
八萬蚊,整爛左都係應該賠。
其實件野就八蚊,唔明有咩值得勞氣。
而家個膠袋係唔係同個墨條嘅原裝包裝都成問題
1. 唔係百分比,係價值
2. 雖然同樣係講緊包裝嘅價值同換包裝嘅成本, 但分別在於而家唔係你提出要買佢個包裝而個賣家考慮接唔接受 (offer and acceptance),係你整壞佢嘅野而佢可以得到幾多賠償(right to remedies), 而家就係講緊法律上呢單野賣家唔entitled to 100% of 賣價
都唔係問題啦,係carousell求鳩其買d濕鳩膠袋都唔知有乜分別
根本就係d濕鳩膠袋嚟
你假設佢唔係原廠包裝就得
佢擺出來明明包好晒
人哋假設佢係原廠包裝就唔得
你講果個法律處理係民事定刑事先
有冇法官肯受理8蚊爭執
咁請問淨係賠償包裝嘅價值同你就咁買個包裝有咩分別?
你上面話整爛嘢應該要賠
咁賠完件包裝
件嘢冇包裝
賣唔出
呢件事嘅出現同淨係買咗個包裝有咩分別?
冇,但係係講緊法律觀點, as a matter of law, 佢要賠幾多
唔係件事實際會點發生
佢要你買你一定要買?
唔買咪賠囉
咁賠幾多?
咪又係返返我講緊果個問題

而家你唔係提出淨係買個包裝
情況都唔撚同
而家你計百分比個意思同淨係買個包裝有乜分別?
1. 唔係百分比,係價值
2. 雖然同樣係講緊包裝嘅價值同換包裝嘅成本, 但分別在於而家唔係你提出要買佢個包裝而個賣家考慮接唔接受 (offer and acceptance),係你整壞佢嘅野而佢可以得到幾多賠償(right to remedies), 而家就係講緊法律上呢單野賣家唔entitled to 100% of 賣價
咁請問淨係賠償包裝嘅價值同你就咁買個包裝有咩分別?
你上面話整爛嘢應該要賠
咁賠完件包裝
件嘢冇包裝
賣唔出
呢件事嘅出現同淨係買咗個包裝有咩分別?

你係咪真係覺得一條8蚊墨條佢換過個膠袋裝會由賣得出變賣唔出先,唔好為拗而拗喎

分別係買包裝佢有權唔賣,唔賣亦冇蝕
賠錢就係佢應得咁多就係咁多,你要就要唔要就罷囉
講咗30頁,都係冇confirm依個包裝係咪原廠
件事仲可以有好多可能性,例如:
如果個包裝本身就整得差,任何人拎上手都好易爛,咁我諗多數人會怪個店家
如果個包裝做得好好,係個細路仆街摔爛咗,咁就多數人會怪個細路

就咁睇個post,有啲資訊係冇咗
條友最後響間舖唔只買咗墨條,我覺得佢唔算太嬲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞