其實香港人對台灣人都真係幾友善,相反台灣人就普遍敵視香港人

677 回覆
1608 Like 151 Dislike
正常一買一賣係普通嘅交易
唔會覺得自己買咗台灣野就係台灣嘅恩人

但係打慘情牌嗰啲就另計啦
宜家台仔普遍覺得
美國佬會為左晶片出兵保台灣
如果美國自己有技術廠房
唔知仲會唔會同你摶命呢
佢地話PCR插鼻流血好正常,唔滿意可以走,下次佢地地震我都會同佢地講 地震死人冧樓好正常,唔好係到嗌生嗌死,唔滿意可以走,唔駛再旨意我地會再幫你
都唔明
世界咁撚多調查list曬ranking寫撚明香港排名高過台灣
基本上一Google就睇到
都仲有得唔認
係咪覺得全世界做research啲機構都係弱智係5毛
事後孔明咁講.......

記得當初期望唔同國家提供救生艇俾香港人移民,嗰陣連BNO Visa都未有。

嗰陣FF咁諗,如果任我揀,台灣、英國、加拿大、澳洲,我會去邊呢?

理論上,無論文化、語言、同香港既距離、環境、生活習慣等等,都應該好似係台灣最容易適應,尤其係如果有老人家既話。

再諗深一層,如果隔多幾年,所有野變番晒天下太平,佢地會唔會選番類似韓國魚既物體出黎呢?

今次呢件事,我諗會有少少啟發。
強烈支持中國武統
順便拖埋中國落水不好嗎
姐係咁
我認好多香港西客租霸喺台灣
但係同時香港捐款比台灣係好撚多
又爆買鳳梨
未計太陽花過去
2020年又助選

講到香港人係咁拎著數
歷史上族群衝突係因為打仗同殖民
但係香港撚有殖民過台灣同打9過台灣
你講緊下面呢份笑話
班死支那北佬就收皮啦
烏克蘭喺歐洲門口都美出兵啦
崇日撚
公道講句
呢件事之前連登咪又係台狗繁體支那咁叫人,兩邊一擔擔
網上兩班光譜上最極端嘅人互屌到飛天,現實根本無人care
李嘉誠喺支那捐錢起大學
最後支那人恩將仇報
王喜將寫真嘅全部收益捐曬俾台灣重建醫院
最後台灣人恩將仇報

李嘉誠同王喜都係好心著雷劈嘅最佳例子
有冇人可以話我聽台灣人同支那人嘅分別
駁唔到
做官都出聲

咁都叫現實無人care
護國神山豈可質疑
見到陳時中

依家即時令我諗起張竹君
我指民間現實邊有咁大仇口
最肉酸係你呢種人
講道理又唔夠講
淨係講埋晒啲廢話
到時仲要同地殼講辛苦曬啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞