其實香港人對台灣人都真係幾友善,相反台灣人就普遍敵視香港人

677 回覆
1608 Like 151 Dislike
可以睇下日本Vtuber台灣服事件
雖然我覺得件事係台仔有道理
但搞到起底都幾癲
所以咪下次醒目
由鳩佢死
其實日治都係高壓,只係好過外省人
熱狗要做獨醒撚嘛
主流屌台狗,佢咪撐台狗
5毛又出黎搞分化
好多台佬其實唔想反共,只係想大陸俾錢佢哋賺,同香港藍絲一樣,係想舔人哋春袋,心底裡係唔喜歡香港人搞串個party。

唔止台佬,其實好多西方國家既人都係咁諗,而其中既表表者就係早年移左民,又係外面無咩發展,直到大陸有錢個班出去買買買,佢哋先搵到「中國人」樽鹽,所以佢哋最鍾意屌香港年輕人
啲台仔想做歐美寵兒
想同鬼佬突顯自己唔係中國人
所以要打埋香港人做中國人
驚死香港人搶focus咁
台灣律師:香港流亡政治人物在台灣立法院發言 感到疑慮
https://lih.kg/bfAHuGV
#12 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
可唔可以搵人翻譯再sd ptt
打開機班台灣人知你係香港人就串柒柒亂咁鬧人,成班無腦屁孩,個D狗屎垃圾大學畢業台灣人講野低智到,印象好差
話就話寵兒,其實歐美都係口買口賠
為咗咁同香港反面都幾痴線
屌成日講抗中保台
長榮個船先啱啱拒絕美國韓國嘢買中國嘢
統神言行完全係好多台灣人真實寫照,有咩觀眾就有咩實況主
做過咩
我淨係聽過人講統神端火鍋,我心諗,連做一個meme都on9
未計走去笑一個真係受傷嘅人,都幾惡質
啲台仔仲繼續課金養toyz,香港過街老鼠就當係寶
希望呢個post可以推比台灣人睇
唔知以為台灣係香港嘅其中一個特別行政區
佢自己無提就算啦。
佢本身都唔係用嚟拎光環。

我哋睇唔過眼台灣咁對佢遮
同中國一樣 垃圾回收站咁
香港啲垃圾藝人走上去都會紅

自從對台灣嘅濾鏡碎咗之後
發現台灣同中國好多嘢真係一鳩樣
仲屈埋佢奶共同屈佢英國檢測報告造假
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞