其實香港人對台灣人都真係幾友善,相反台灣人就普遍敵視香港人

677 回覆
1608 Like 151 Dislike
政治上

蔡英文尋求連任果陣,香港人幾多有份幫佢造勢。
佢哋法例投票前果個停止拉票時間,幾多香港人有繼續幫佢拉票。
仲有個Mario無敵星星meme都係講香港人唔撚驚,繼續喺台灣社交媒體幫佢拉票。
講咗幾多香港人俾支那管治嘅慘況,真真正正用只示範一次嘅身份去勸台灣人小心。

唔敢講好有用,但好明顯睇到香港人係對台灣好友善,唔會因為妒忌台灣人有得投票就唔抵得,想佢哋仆街,一齊俾支那入侵。

經濟上

台灣俾大陸停止入口鳳梨。台灣農民叫晒救命,因為生果唔放得耐,爛咗就血本無歸。果乾都整唔到咁多,同埋賣價差,加只係放多半年,唔可能消化晒。
然之後?
香港人,做咗果個月全球最大入口地。
進口量升咗百鳩幾倍,多過世界上所有嘅國家。

唔敢講買鳩晒,但好明顯睇到香港人係對台灣好友善,唔會見到台灣折墮就落井下石,真真正正做到雪中送炭。

講完宏觀,講吓小事

香港臭雞trAsh俾綠帽台灣人夫龍龍戴。
香港人有無因為trAsh都算有知名度就撐佢?
香港人有無因為龍龍只係做食肆店員人離鄉賤,當佢垃圾咁踩?
無。
香港人根本無死攬自己人嘅習慣。
是非觀唔可能俾親疏有別蓋過。

香港人對台灣人明明就very nice,成日都講台妹世一,唔會死撐港女正過台妹。
王喜只係去旅遊探親都俾台灣人當狗咁撚,係咪仲要奶台灣?

點解台灣人咁撚25?咁撚背骨,係咪要重新審視自己對台灣嘅認知?
以前一直覺得台灣好好
多得今次呢件事
真係令人睇穿曬佢哋嘅真面目

台灣政府官員同平民其實同中國冇分別
甚至可以話係一模一樣
自己出錯就即時變身戰狼小粉紅
是非不分顛倒黑白

以後台灣省地震就震飽佢
同中國咁啱嘴型 搵中國捐錢幫手啦
我以後一蚊都唔會再捐比繁體支那
下?哦。
好多人都敵視香港人
因為有好多無料扮四條有好多又喜歡壓詐別人
又有好多撈偏做開騙子
冇可能遇到呢啲所謂香港人嘅人會喜歡香港人囉
表面上可能唔敢得罪嘅
但唔洗表面果時就
俾人恰到上心口
仲要睇到佢哋果種對人不對事。
癲到講王喜係共諜去唱衰佢台灣醫護都有,真係同玻璃心牆國人一個嘴臉
撐台灣恰香港人?
咁全世界都有賤人。

不過依件事,睇到台灣不分顏色,不分上下,都係完全排外不自我檢討心態
得啦得啦 煩撚到
金鑽菠蘿呢
對佢唔好,你想香港人仆街就話。

明明對佢都算唔話得,咁都要恨香港人
分化恰鳩香港人嘅繁體支那?

無嘢講就話煩,搵你去辯論一定贏到開巷
香港遊客係台灣出唔少醜喎
大陸人當我地同胞, 但我地敵視佢地
台灣人敵視我地, 但我地當佢地手足,
世事就係咁
咪都係台灣鳳梨

種名遮

果陣時大把香港人
廿幾蚊有個大d甜d嘅菲律賓菠蘿唔買
轉買40蚊仲要細個好多嘅台灣鳳梨

依次之後,咪撚搞我
台狗: 我睇唔到
淨係知你地個死基佬搞搞震
開你拖洗擇日呀?
咁你咪屌佢個人囉

今次件事
台灣果班首先將原告屈成被告
再屈王喜做共諜

只係用態度去屌,唔係用醫猄角度去解釋。
大陸人當你係同胞會唔會係你諗多咗

頂多想香港人一齊做韮菜
咁你咪屌佢個班人囉
定係你見到屌佢個班已經足夠代表普遍2千萬台灣人?
係啦係啦,全台灣人都針對香港人啦,明架啦。
聽講你個行香港5800$一個project但國內就5毛一個post,其實邊邊會好賺D?
同你老味 人地支那人都知我地係唔一樣 咪柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞