其實香港人對台灣人都真係幾友善,相反台灣人就普遍敵視香港人

677 回覆
1608 Like 151 Dislike
綠共係 talk& ACTION
特別新增4部聯審迫退香港人

因為不分藍綠都不公然話港澳條例係歷史文件
於是就用中共的手法,用一堆手段卡到你棄權

一言驚醒洛克人

同氣連支
台灣唔係好多時事youtuber架咩
一個都唔澄清係深綠做嘅
啲咁嘅fake news佢哋都信到十足十唔fact check根本民智未開
係國民黨太衰 衰過日本人
點解呢,屌佢唔好咁撚串,有地震,天時地利都唔得仲學人串,大學生月薪得四千港幣
其實我想講個個國家既人都係好撚閪,都一定排外架啦
佢哋有份推波助瀾
當然由fake news煽情民粹

人哋話不要要求回報
係係係,班同胞好想你唔好食飯,同佢哋一齊食💩
其實無人要求回報喎。
只係講佢哋同中國人一樣,下次有事咪搞遮。

佢哋舉國上下連埋官去恰王喜,將香港人講成中國香港人;香港人睇穿佢哋同中國支那人一樣,好心換唔到好心。

大家了解真相咪幾好。
左一句中國香港又一句中國香港人
你咪又係中國台省人
最撚癲係同樣追求民主有同樣敵人都係咁樣
搞咩奶茶聯盟係唔需要二五仔
你呢個思想都幾癲 去人地國家入藉唔係應該融入當地文化?你同大陸人嘅思維有咩分別
融入還融入
但共融定係做狗俾人溶?
其實大家只要實際行動就得
佢告急時唔幫佢地
出去訪問就話睇王喜果單野
自己錯都要叫人收聲
E家我就係敵視你

大陸睇到又鍾意,自己又發到佢地脾氣
仲收佢地皮唔幫佢地
係咁小氣架啦我
普遍敵視香港人既多數係國民黨d死忠

因為香港人搞到佢地無得執政

反送中單嘢
送咗無限子彈俾蔡英文果個

其實係林鄭
香港藍屍又多炒蝗又多.
全世界都憎係正常
藍統同深綠都一樣不喜歡港人
藍統理由你講左
深綠係因為強調台灣是國家,香港的存在模糊台灣的"身份認同"
九六年飛彈危機後,李登輝的"國師"劉泰英話一旦中共攻台,台灣會以飛彈襲擊沿海大城市包括香港,而深綠就非常贊同襲香港,重話要炸死港人平民製造血海深仇等台灣"別無選擇一定要獨立"
我好記得
就算完全因社運過去台灣的一群,依家都要小心,今日叫你地係唯一"真正爭自由"的港人,難保聽日因為同老共有乜閉門協議,就將你地當"見面禮"搵個理由驅逐返來。
深綠不同在,佢地係好有鬥志同步驟落實自已主張,事實台灣依家的確有民主渠道,係可以制度內爭取同落實,不同香港我地再不滿都只可以講
竟然有咁多正評
7.77去哪了?
你唔好再講

我等香港金鑽鳳梨跌到25蚊二個, 同十蚊個先買來食

俾40蚊一個買來吃的人恥笑我唔夠愛台灣
妒忌來自旅遊洗錢豪過台灣好多

敵意其實是無的, 同香港一樣單純憎人富貴嫌人貧而已

連登不嬲鐘意玩自閉, 咪正正經經去社署申請自閉白卡, 再名正言順二蚊搭地鐵囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞