《魔瞳》一次換眼,讓我變成魔鬼(大戰白熱化)

1001 回覆
87 Like 3 Dislike
亞當係耶蘇老豆
好似突然諗通好多伏筆咁

天使咁聽寧祿話
寧祿咁想番天上
寧祿係有異能嘅人
即係耶穌三條線係老豆亞當
老母瑪利亞(可能都係夏娃)
兄弟該隱?(都可能同父異母)
之前有巴打估06其實就係亞當 瑪利亞就係夏娃 唔通真係中
同知道哂所有動物嘅「名字」
但係06話自己係挪亞曾孫喎,之後先喺方舟入面揾到天堂做眼
聖經嘅06 唔係亞當嘅後裔?
但係啲天使係上帝send落嚟幫手?咁寧錄係咪同上帝friend返好耐
該隱 = 邦拿?
咁所以其實撒旦係伊甸園唔止睇到阿當個樣
其實仲溝左夏娃 (瑪利亞)
諗住睇番啲舊編章望下啲伏筆

然後發現樓主啲文筆都唔同左
以前係用第一人稱
我 = 諾仔 咁樣寫文

寫寫下故就變左第三人篇
抽離左個故事黎睇
我諗06呃班天使
因為創世之後 天上唯一叫所有大天使臣服一對始人 唯獨撒旦抬頭望 所以先被懲罰綁樹
即係由始至終得撒旦知道始人個樣 順便對到今話諾仔叫得出06做亞當
06唔講自己係亞當 可能係講咗既話 就會無咗天使對始人既敬畏 因為天上唯一唔準天使抬頭望始人
聖經寧錄係亞當既十三世孫,係挪亞既曾孫,直屬後裔
救命 好混亂
聖經記載上帝造亞當,交託亞當看守管理為園子中一切活物,亞當係創世第六日為園子中一切活物起名字

猶太人神話記載莉莉絲係亞當愛人,離開伊甸到紅海,被上帝處罰

所以"自稱寧錄"既人係亞當,知到動物名,又有莉莉絲support,即刻合理晒了 印象中無巴打估中?
佢依家用「我」都唔知講緊邊個咁多個靈魂
烈日當日(上/下)既「我」係莫夫,描寫視覺會係第一人稱同第三人稱之間轉換,方便營造鏡頭感
「因為你的繼承者早晚會找到這兒,然後『他』定必接著便至。」孔明回頭看著撒旦,淡淡說道:「你的繼承者那時應該還未是『他』的對手,即便有其他魔鬼相助,『他』鐵定會趁亂解放拉斐爾,所以倒不如讓我現在就先將他移送別處。」

「你還真是想得周到。」撒旦忽頓了一頓,「若我所猜沒錯,你是將他藏在『那兒』吧?」

「對。」孔明微微一笑,「你苦心孤詣建造的地方,我自然要善用。」

——

睇睇下 拉斐爾唔係應該係珠峰到咩?
係咪靈魂對決
之前亞當靈魂蟄伏左係天堂到
到06意外得到天堂就奪舍
所以06既係06又係亞當又係自己個曾孫
我估動機係
亞當自逐出伊甸園一直都冇得同天上唯一講數
所以密謀左咁耐都係為左返上去
記唔記得諾仔老豆都係太陽教教主
根本
太陽教係撒旦同亞當一早傾掂數而創立嘅教派
因為經過第一次大戰佢哋就知道天地歸零嘅結果
而歸零嘅時侯亦都係最接近天上唯一嘅機會
亞當既憎撒旦 但又必須有佢幫手
所以咁多次都冇殺下痛手
而家差唔多事成 就搶豬肉

至於龐拿 我估佢其實係真撒旦死前靈魂分割嘅產物
佢盛載住真撒旦 所以地獄入面嘅666號係正確 亦只有666能成功複製
到差唔多完事 真撒旦又會反cup 想食返諾仔奪回主權
想問下有冇師兄整合過魔瞳伏筆
伊卡諾斯都冇事,講到死咗咁
每一句都可以係伏筆
佢唔掀故你都唔知嗰啲係伏筆
唔會啦,珠峰咁揚搞過羣魔會個個都識去
去左珠峰上面姐
個地底基地本身得撒旦同孔明知
諗諗下...莫夫重未出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞