一有打仗, 男女平等去咗邊度?

516 回覆
791 Like 149 Dislike
女人負責生,明天入伍今天先射。
佢會話大家都Feminist 既話就唔會發生呢啲事

辦公室啲女士搞宮心計都搞唔小啦,邊度黎既錯覺?
係職場會因為體力差異,生育意欲而歧視女性
到要打仗就話女人都要上前線。知唔知烏克蘭女多男少,18-60歲的女人都要兵役登記,孕婦同湊緊仔女既都要?男女上哂戰場,屋企小朋友老人邊個照顧?有錢賺個時就想老婆執屋湊仔,要打仗就話想番屋企煮飯。烏克蘭自廢武功淪為歐洲子宮,女性成為牟利工具,男人個時去左邊?

唔係得上前線先叫做保家衛國
真男人無理過平權痴女
要拎著數就拎
要幫就幫
關鍵時刻真男人都係赤膊上陣
平權不平責
男人最邋遢

PIN THIS
動態女權
簡單啲講
既然平唔到責,就唔好學人講平權
理想與現實
你咁講D女人會話你睇小女人WO
(0係完全無災難既情況下)
無錯
分配角色各施其職
唔好係度講男女平等
真,見Authoritarian社會比democratic社會穩定就知
往往愈自由愈多元就愈亂,大家都唔開心
反正女人都唔係真心想返工架啦,都係畀人叫去,女人嘅自由意志唔會係想返工或者有事業,當年爭取解放女人離開廚房嘅應該都係男人,佢地叫女人返工,返返下做咗雞,以前男主外女主內社會都無人做雞
到無事個陣咪屌鳩你「角色」定型、刻板印象 玩撚曬啦
動態平等
唔講咁遠,準係講office換支水都唔見左男女平等啦
跟住女權就會話男人老狗換支水唔好咁斤斤計較,然後就話生理原因應該交俾男人做,咩野exceptional case

跟住一提到升中派位因為生理原因 (男性腦部發展較遲) 男性輸蝕D,D女權又會提倡返男女平等架喇。
男女平等永遠都唔會實現
女人生仔黎m呢啲,男人生理結構本身就唔會
你係唔係戇撚鳩?

唔俾女人入伍,係唔想累死男人呀。你咁鐘意同啲女一齊死你自己去啦。
雞依樣野,有人類就存在
一講平等又一埋ON9
世界大部份地方女人權利係真係比男人少好多, 人地爭取多啲權利有乜問題? 因為你佔有多啲權利你唔想女人得到呢啲權利? 某啲情況盡量做到平等, 但某啲情況係無可能男女完全平等, 力量天生男人就比女人強. 但無女人, 你今日就唔會出現.
我都諗唔明點解
成班girl s Generation上陣應該易啲贏

但係對著班gay軍就一定全軍覆沒
趁世界大亂重審
1.意識形態
2.思考模式
好重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞