一有打仗, 男女平等去咗邊度?

516 回覆
791 Like 149 Dislike
呢啲政策應該係開戰前做,唔係開戰後先推班未受過訓練既女人上戰場

P.S. 唔反對勇敢既女性留低打遊擊報獻國家
地方人婦需要幫助
其實想講男人要強徵係父權毒害黎架喎
係父權社會定型啲仔係勁啲好抽啲or保家衛國 所以淨係得男人要強制徵兵
咁唔係應該要屌父權咩?
不過男女平等又真係好少講呢個議題
如果真係care呢個議題我諗應該唔係屌人去左邊而係提倡返出黎
不過我諗呢度多數本身係父權撚 覺得男人強徵無問題 依家出黎問去晒邊抽下水 唔係真係care架啦

利申:支持男女強制服兵役
我諗佢話嘅重要係指生仔
得以色列真係男女平等
咁未受訓練嘅男人呢
點解又畀人強徵
所以其實支持女人唔使受訓上戰場係男人
關女人撚事
(心裡面嗰句係:女人受訓有力量就控制唔到佢地,想強姦都無咁易)
咁好應該輪到男人受害,換女人上戰場
佢出咗去speak to the manager
如果男人有社會特權
係有「更大」責任保護國土國民
但現今世代
你點樣理解佢嘅說話?
佢係話冇練過就唔好上累街坊
唔係話唔好練,唔好上場
最尾個句完全唔知你點樣得出呢個結論
咁Angela Merkel上位帶領德國親俄、搞Nord Stream 2同擴大對俄能源依賴,導致而家德國要龜縮叫咩咩femininity?
咁唔係點啊?
我又唔係去問烏克蘭人
而家喺香港嘅討論區討論吓有咩問題
定你已經去咗烏克蘭幫拖?
男女根本就不同,男負責揾錢、裝修、工程、武力。女負責煮飯、家庭、養育子女,咁先係最理想。

係而家on99 叫哂啲女人去番工、去社交媒體吸引異性去睇、去做電子雞或真係做妓,搞到男女都唔開心。
其實美國context班Karen多數係pro trump pro republican班癲婆佢地先唔會係左翼女權
女權要既唔係平等 係高男人一等
男人想要男女平等自己爭取啦
我完全同意女人都要服兵役
依家得北韓 以色列 挪威 瑞典同古巴係有立例 希望呢樣野可以普及 一係就男女都自由揀服唔服兵役
你點解覺得而家全國強徵晒啲男性而佢哋係已經全部受訓
你呢啲咪bias咪stereotype
我十分認同
反而父權比偽平權帶黎更穩定嘅社會
啱呀 生理上嚟講
男人上場前留種就完成左佢嘅繁殖任務
反而女人要去安全地方生+撫養後代
女人可以色誘敵人
有乜講
女權訓緊 打完杖會醒
等多陣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞