一有打仗, 男女平等去咗邊度?

516 回覆
791 Like 149 Dislike
上面都有人話好多女人都會儲錢結婚 就算係我身邊嘅女仔朋友都主張AA
對方有咩事都唔介意比錢佢用
可能你未見過呢啲女仔啦

咁儲錢呢樣嘢 根本係人人對錢嘅價值觀唔同 無嘢好講啦

一開始成件事已經唔係女人唔比錢咁簡單啦
啲老人家逼結婚擺酒 咪都係因為傳統
想知你究竟受過咩傷害
婚禮商業化,新娘被物化
關於婚禮,除了省思其背後的性別意涵,還有另一明顯趨勢也值得觀察——現代婚禮已越來越商業化,從珠寶禮品、婚紗攝影、迎娶、宴客、歸寧、蜜月旅行等等,儀式中的許多環節莫不與消費緊密結合,似乎花費越多,越能證明愛情的堅貞。許多業者忙著製造名目來刺激消費,譬如新娘祕書行業的應運而生;將鑽戒象徵愛情的洗腦式廣告;昂貴又過度包裝的喜糖喜餅;婚紗攝影讓新娘宛如模特兒般在鏡頭前折騰一番,以換得厚厚一大本相本;喜宴當天,新娘禮服更是一件換過一件等現象。

我們可以發現,在這些新生的名堂中,大多還是圍在新娘身上打轉。父權加上資本主義,兩隻怪獸交相運作,不但讓新人荷包大失血,也讓性別平等觀念仍處於原地踏步。
我無話啲傳統係啱呀 唔好急住駁嘴啦
潔身自愛唔可以扑嘢你覺得啱唔啱呀?

連登人情po個個都話自己唔想擺酒啦,係4大長老迫有幾多個有擺既會好老實會話主要係自己想擺

你講㗎 戇鳩
大把習俗/性別定型都係因為傳統流落嚟 如果個個聽晒傳統 無女人出嚟做嘢啦 啲男人仲比緊晒啲禮金咋

不如你屌點解個世界要係咁商業化所有嘢啦
你同我都係受害者咋 都係個句啦 係咁屌女權撚無用㗎
得啦原來弱智個個係你 我唔會再應
我都係屌緊啲傳統咋 你屌我做乜
認清事實係有好多人不論男女都係無男女平等嘅concept
唔介意 支持男人停止提供父權紅利畀女人
不過多數會儲錢AA制嘅,價值觀都係feminism,大家喺其他方面都要夾先得
你條傻西真係好撚煩..

老老柒柒 我係反對結婚嘅傳統 根本係好撚浪費錢嘅行為
我寧願淨係有一張結婚嘅證書去保障大家/ 去旅行

要唔要擺酒都要同你講 想同我結婚呀?
完啦好嘛
我同屋企人傾好咗係咪都要話比你知
你唔信我講嘅嘢係你問題關我咩事 你唔信咪傻西囉 好簡單
因為你唔相信呢信世界有咁好嘅人
我明白的
夜啦收皮啦
祝你呢世都唔使結婚
呢個*
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞