一有打仗, 男女平等去咗邊度?

516 回覆
791 Like 149 Dislike
男人未必唔危險 未必唔會死
但留女人就一定會死一定好危險
明?
https://www.tgeea.org.tw/gender/354/
點會唔係呀
我唔擔保有女人會因為咁而唔想出(我唔會囉
所以點解呢樣嘢要改變唔單止淨係屌鳩啲女人囉
係咁不滿講真 一係改變呢個風氣 一係搵個肯比錢嘅女人囉
我都擺明係串鳩啲女人
其他野我唔敢講
但一定講到有突發野 嚴重如打仗 我一定支持送哂班女人走先
小如巴士失事我都建議禁撚低哂啲女人唔好俾佢哋嘈先
你話其他啲野家頭細務好 一般工作好 養家糊口好 我唔作任何武斷既言論
但我依家就係話 送走女人先 未必會贏 但留女人係度就一撚定冚國剷
有呢個plan嘅時候就應該同定另一半講要儲錢 share婚禮錢
點解無講?係因為暗地裡都覺得係男人嘅責任照顧女人?
所以點解我講父權社會唔單止女人係受害者囉
唔係我同你係度講 呢件事可以解決到
所以你屌鳩我「女拳閪」都無撚用㗎
我都好想改變呢樣嘢
壇嘢唔係你口中嘅「女拳閪」跟開㗎 戇鳩仔
其實點解連我銀行戶口有幾錢夠唔夠結婚都關你事... 我只係話如果我結 我會make sure我伴侶同我嘅分擔係一半半 多謝你關心我銀口戶口呀盲撚
你真係好戇鳩我鍾意
烏克蘭有女人參軍樓主當睇唔到?
Masculinity有宣揚勇武 拳頭
但femininity有宣揚綏靖咩
唔係masc相反就係fem喎
其實結婚嘅嘢都係一個傳統嚟
你反對結婚呀嘛咁你咪唔好結囉
係咪姐係由小學生老豆老母開始幫自己個女儲起就最合理呀咁(你話唔應該由有plan開始呀嘛
聽講女人好多都出嚟工作緊有收入㗎啦喎
我相信男人都無咁極端 未plan已經預自己要結婚掛
點解你講啲嘢咁戇鳩
你覺得全部女人都係「女拳閪」係你嘅事
大撚把女人都係好傳統
「女拳閪」係度同你講緊 你好撚慘呀你係受害者我知呀
「女拳閪」一直講緊嘅男女平等唔撚單止係關於女人㗎
不過我同我另一半好撚平等多謝關心
其實...
男同女好撚多人都無儲錢㗎啦...淨係女人咩...戇鳩 睇連登都知啦...
你為人擔心做咩啫 你唔結婚㗎嘛
老老柒柒 我係反對結婚嘅傳統 根本係好撚浪費錢嘅行為
我寧願淨係有一張結婚嘅證書去保障大家/ 去旅行
有plan都可以plan幾年之後㗎嘛 屌 結婚都叫有平有貴㗎嘛下話
同埋你無伴侶就開始儲咩...
我無 亦都唔會"讓步" 多謝關心
識大把女性friend有儲錢結婚 男人真心可以揀下對象,唔使夾硬嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞