一有打仗, 男女平等去咗邊度?

516 回覆
791 Like 149 Dislike
咁請問迫男人上戰場嘅係男人定女人?
打仗國家男人唔想戰場比男人定女人拉?
根本係男人先係打壓其他男人嘅主力
只不過係有極權嘅男性去打壓低下層男性
女人走先 未必贏硬
但女人留低 肯撚定會輸
女人走哂 先靜到
陣打兩打有個女人係度嗌 暴露自己位置 然後一陣啲女人驚又搵人捉到緊一緊想起手開槍就係被啲女人仔格一格攬炒
如果真係打到埋黎 我寧願無閪屌都唔好有女人係左近
做咩都唔好啦,乖乖地俾我地養住咪算
連平權都要我地approve,你就知根本冇法平等
都係果句,要平權社會責任就要共享,湊仔定打仗都係,責任分男女本身就係性別觀念定形。
其實我寧願你哋啲女人仔走哂
留低阻撚住哂 死係你啲女人既愚蠢下仲快
咪就係,屌妳宜家揸槍射人,仲中古時代揸刀咩bs就bs啦
Karen過哂氣啦,
你睇下呢度有幾個
婦團人士更加深入去safeguard緊
啲雙重標準

連登事實就已經被好多婦團網軍入侵咗
仲focus喺Karen度就中計啦
唔好啦
屌實被啲女人累撚死
一陣通通下訊呆左打打下仗心軟又剩累死街坊
俾名黎睇下
咁要點平衡返權責?
要好好保護日本呢個土地
真係得返佢哋做到個男人
做男人嘅要真係肯上戰場先好講
問題係男人有冇幫手推進一個男人可以唔返工,低收入,做家庭主夫都會被社會接受嘅價值觀先?
我相信喺香港一個男人做全職主夫亦會比其他男人睇唔起

日本為例,女人全部做家庭主婦,結果就係男性成為家庭唯一經濟來源,為咗一份工一日做十幾個鐘。而且日本女性擇偶條件係會明碼實價講到明你要賺到幾多錢先肯結婚。大把日本男人退休嘅時候老婆離婚分一半家產。日本男人假如係中年失業嘅話,老婆係會直接離婚帶仔女走。

女人可以有獨立能力至少唔靠婚姻可以生存得到
男人如果為咗自己有得結婚就去剝奪女人嘅獨立能力公平咩?

根本社會上嘅不公主要唔係因為性別嘅差別而係權力同階級嘅打壓。
話女人淨係搵比佢哋更加多錢嘅男人,其實咪係上層有權同有錢嘅男人不停灌輸比全個社會男人一定要有錢呢種觀念?

你想男女係社會資源分配上更加公平,咁你可以教個女點樣經濟獨立,以後選擇人生伴侶唔需要睇錢,可以揀一個同佢相處得開心性格好嘅男人。
問題係我諗你自己都唔一定會咁樣同個女講

利申:我做全職,先生喺屋企做家庭主夫。不過好彩我哋唔喺香港,否則我諗我先生都會有好多外界壓力,尤其來自其他男性。
賤雌淨係識講呢啲廢話,然後繼續唔使當兵
同樣烏克蘭軍力細過俄羅斯,隨時3個烏克蘭都打唔贏1個俄羅斯,咁仲犧牲啲男人做乜?
你同唔同意戰爭時期女人廢啲?
慈禧又點計先
冇錯,問題係班連登仇女嗰班自己又唔會願意做「女性」嘅工作。
現實大把香港男人太太要返工幫手一齊養家之餘,照顧小朋友,做家務煮飯呢啲嘢都係太太做埋。
北歐真正奉行性別平等嘅國家,周街都見到男人背住BB買餸,推住嬰兒車跑步做運動。
你睇吓香港街上面幾多男人照顧小朋友?
其實只有多囊朱古力豬閪先會咁諗
美國戰時國務卿賴斯就係外交鷹派
而且作為黑人女性,係共和黨內精英
我同意女人係廢啲
除非佢識得講道理同唔係兩飛子彈就嚇到又尖叫又扯衫尾又剩 如果唔係真係有賊入屋都係死係條女戇鳩底下
如果真係要講體能,點解無男性瘦可以免疫,女性大隻唔比走?
唔講男人唔同你打仗你就冚家中槍
咁點解要define masculinity 呢個字as 一個負面用法
女權撚唔係好執著gender neutral wordings 咩
sorry 香港都唔會 19年潛哂水
和平時期先會出嚟R著數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞