一有打仗, 男女平等去咗邊度?

516 回覆
791 Like 149 Dislike
係架
呢啲女我自己叫父權女
根據父權呢樣野就唔係blame男人
而係一啲保守舊觀念既女人都有份造成
不過啲男人一見到個「父」字就起晒鋼以為係反抗佢地
根本父權毒害既男人都有 呢個post既強制徵男兵咪係因為父權囉
大部份連登仔爭取男女平等又唔比 女拳定女權又唔分 乜柒都話女拳 有議題就抽水問去晒邊
不過明既 咁莫講話歐美 亞洲女權歷史發展咁撚短
亞洲依家應該=西方頭兩波女性主義浪潮
再加埋一堆無讀過gender唔撚知女權係乜野既父權女又成日掛口邊拎著數
女權同男女平等咪變到犯眾憎囉

追求多元其實有乜問題 民主係咁架啦 有民主就有多元
想變返單一父權社會咪返中國享受極權囉 去鄉下拐女人都無人過問添
所以你諗下當初推動平權運動有幾咁艱難?
回教同極權國家的確人口増長大,但同時亦死亡率同貧窮率高。越窮越生得多。
真,正平權社會如北歐,人口出生率其實增長緊。上次去丹麥周街都係BB

反而平權「進行中」仲搵緊兩性平衡點既社會先係面對緊人口頸瓶。

平權運動最終目的係男女都可以選擇自己喜歡的合作方式去生活。女人男人都可以做家庭主婦/夫,亦可以單身,公一份婆一份,或者一個人養老公/老婆。

最後,男人唔駛有$同負責養家先可以呵護女人
識得錫老婆既搵多搵少都係會錫老婆
我引述佢講:

「根本社會上嘅不公主要唔係因為性別嘅差別而係權力同階級嘅打壓。
話女人淨係搵比佢哋更加多錢嘅男人,其實咪係上層有權同有錢嘅男人不停灌輸比全個社會男人一定要有錢呢種觀念?

你想男女係社會資源分配上更加公平,咁你可以教個女點樣經濟獨立,以後選擇人生伴侶唔需要睇錢,可以揀一個同佢相處得開心性格好嘅男人。
問題係我諗你自己都唔一定會咁樣同個女講」

-------------
引述完畢。

佢直情唔係講父權女了,
直情係批鬥係男性嘅問題
btw
大部份人嘅童年係由母親塑造出嚟
「父權」改返正做「母權」先正確
父權講到底只係token,一種母權嘅延伸
全社會係嫌棄男性去保護女性先係真相
實權同實質主導係女性
生存權係女性高於男性
社會待遇都係保護女性、嫌棄男性

係唔知點解連登總有一班仇男嘅女網民
一聽到要正返名做「母權」就起哂鋼
以為屌緊女性
實質抗擊母權就係幫埋女性
而且男權根本就係追求真正性別平等
但呢班仇男女網民又鍾意將
「男權」同「母權」掛勾,
連男權論述都冇讀過
只選擇性揀婦團人士啲bias觀點就當係聖經
就去批鬥男權。

都係嗰句啦
如果有心搞男女平等
女性可以一齊加入男性權益大軍
一齊抗擊母權
以使長期作為受害者嘅男性得到公義
亦讓女性放下不義嘅得益
免陷女性於不義
使女性都得享公義

大佬香港喎,有幾多女人真係唔駛做?
同樣個爸爸會叫個女搵個鍾意既前提都係因為個女身處既社會可以俾佢自己獨立所以佢先至唔駛淨係考慮錢。
阿媽叫個女搵個有$男人都冇問題,反正個女自己有得選擇。

平權之前阿媽阿爸講咩都無用,反正個女無得自由選擇。

呢d 唔叫進步叫咩?
上面啲回覆其實都好混亂 女權同男女平等觀點其實無統一
佢所講既上層男性散播呢種norm都唔係無可能
但父權絕對唔係只有男性既錯
我自己主張最緊要係人有選擇既可能
唔係要消滅父權或者要女權取代
一個人慕強 覺得男子氣概好型 咁恭喜佢 父權思想適合佢 佢都可以搵個佢理想中女人
但唔係一個人唔想要男子氣概 社會就強姦到佢成為父權既形狀
真正平權係所有思想都融納到同盡可以平等(咩都有得揀) 如果女權要取代父權 咁女權做既野同父權逼害人有乜分別

只係希望啲人見到性別議題/女權時睇下佢個主張論述 接唔接受再講 不過唔係唔睇就屌左女拳先囉
國難當前,人人有責,唔好開分化post
With great power comes great responsibility
大部分港女都要一齊供樓啦

禮金呢D婚禮呢D我見大多數女仔朋友都係AA

同埋真係唔願意既,甘男人都可以選擇唔結
賣旗老鼠
那麼女性又有行動去打破呢個事實咩?
she is talking to your manager.
你講既係好岩
不過身為男人如果自已地頭比人打
就算死都一定企出黎反抗

女權一去到呢D男人自已會負責任既位就死撚晒
佢地會同你講班母豬負責生仔負責比屌你
男女平等一向唔係女權主張

係要女權社會
直接轉撚晒女人打囉 咩啫
其實依家呢D所謂生理機能分別都少左好多
有體力差既男人亦有工程叻既女人,有擅長育兒既男性亦有唔識照顧人既女人

香港既問題係男女平權仲處於一種頸瓶期,男女都放唔低某D性別意識。正如你話女人人工高對男人無吸引力,正正係因為男女都放唔低「男人賺錢要多過女人」既概念。

外國大把男性鐘意女醫生律師政治家

其實真正平權既社會男性亦可以少D社會壓力,但香港依家仲未到呢個 level

香港男性要既係舊社會三從四德,處女,順從丈夫既家庭主婦,但漠視舊社會中男性條件差一樣無女,而且條件好既可以三妻四妾,而且養家餬口責任全靠男性。現今社會至少佢地有機會選擇可以有能力分擔壓力既另一半。

難聽啲講句,某啲連登仔係平權之前嘅舊社會嘅男女關係或者係認識另一半嘅機會,會比現今「女權撚」當道嘅社會仲慘一百倍。

而家你肯讀書學一份技能有固定收入外貌正常打扮正常思想唔好太偏激你就有機會可以溝到女。
以前你出身低層你成世人都係低層,點努力都改變唔到,然之後只可以同同樣來自低層社會嘅女人(文盲,冇賺錢能力,要靠你養)繼續過低層嘅日子。

我唔否認有啲香港女人係即刻好過分,要有現代女性嘅特權又想享受舊社會男人供養一切嘅特權。咁好簡單你咪唔好揀呢啲女人囉。香港男人如果肯放低「男人一定要搵錢多個女人」呢種偏見 話唔定會發現身邊好多高收入女仔根本冇想像中咁多要求,亦唔係個個都一定要求男人搵得多過自己。

現代男女關係講求合作,任何太過偏激嘅一方都只會令自己越來越多怨氣
你睇到就大部分女
又你啲朋友大多數
然後就一句你見幾多男人照顧小朋友
成單野主觀到又扮晒客觀
我出街都見唔少男人孭個b推車仔拎埋老婆個袋添
女人講道理硬係有意無意避重就輕
仲有無國界醫生個D
全部失撚晒蹤
你真係睇我其他回覆你就會知道我根本冇批評男性
而係男性忽視左自己係女性平權運動中亦都有享受唔少好處
同埋一直以來嘅舊觀念唔係淨係打壓女性,亦都有打男性

男人要負責養妻活兒
男人一定要強個女人
男人唔可以多愁善感
男人唔可以做一啲「女人野」嘅工作
男人娶唔到老婆係因為佢冇能力

諸如此類嘅,唔係淨係女方單方面要求,而係好多男人自己亦都會將呢啲觀點強加俾同性

由頭到尾我都係覺得平權最終目的係男性女性都可以有權選擇適合自己嘅另一半同生活方式,而唔需要受到太多來自社會/social norm 既壓力

唔好郁唔郁就話人哋女權撚啦
根本成件事應該男女合作而唔係對立

會上嚟呢度同你地討論嘅「女權撚」反而係現實中最有可能接受人工低過自己嘅男性做老公

真正打住男女平等口號又食又拎嗰班女根本唔會喺度
你咁講完都唔代表無女人會去當兵打仗
明知呢個世界係呢個議題上面仲係行得好慢
好啦我支持女人都打仗啦得未
男人係打仗嘅時候 都唔係全撚部上晒戰場啦...

係你自己都未意識到嘅時候其實根本一舉一動都比性別定型規範住
人人都係
唔好講男女平等啦 講尊重啦好未
你係鍾意傳統思想 咪搵返個傳統女人囉 大把啦
你鍾意咁樣斷章取義真係冇嘢好講

我好似到而家都未講個「男權」兩個字
講個笑話 覺得女人廢打唔到仗 叫老弱婦孺走先嘅係男人
咁你係咪同意冇賺錢嗰啲地區既女人要失去權利。
同意定唔同意唔好講其他
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞