一有打仗, 男女平等去咗邊度?

516 回覆
791 Like 149 Dislike
你不如返屋企問吓你爸爸以後結婚叫佢同親家父母講你哋男家唔比禮金,擺酒婚禮戒指費用全部一人一半佢覺得O唔OK?

仲有一定要要求對方比個一份係佢個女自己賺返嚟,唔可以係女方爸爸俾,但係女方媽媽比就OK。

男女平等又好,種族平等又好,冇嘢係一下子一步登天

現今社會有唔少經濟獨立嘅女性可以幫你一齊減少你嘅經濟負擔,唔會好似舊社會老婆返工老公要俾人笑冇用,你如果以後生咗個女嘅話佢喺社會上唔會因為身為女性就受到教育同就業上嘅不公平對待,呢啲已經係男女平權之後你享受到嘅好處。

男女根本唔應該對立,更何況你上有母下有姊妹同女兒,佢哋嘅權益同你都有關。
Sor
你下面啲廢話冇睇到

其實講真你唔想aa 咪唔好aa 囉
想A A米A A囉
錢姐
講嚟講去就係講婚禮花費
呢樣野你有得揀㗎大佬

有男人就係鍾意包起晒全部花費覺得自己好Man
有女人鍾意俾多啲因為希望以後自己唔使受婆家面色

根本就算西方國家婚禮呢啲嘢都係每一對新人有唔同嘅做法。美國係女方負責婚禮男方俾首期,但係都有其中一邊俾晒或者全部野平分。

如果連呢啲兩個人之間嘅事你都冇辦法自己控制去搵一個符合你男女平等標準嘅另一半,你都仲有其他自由權利例如移民去其他國家溝其他國家嘅女人。

如果堅持留喺香港嘅,我上面都講咗你可以點做
太多之前做好身家調查對方有冇儲定一筆錢淨係用嚟結婚嘅咪得囉
唔想同你再嘈你根本每一次人哋回覆你你就斷章取義

根本就係心理扭曲搵任何一個藉口去鬧人地女權撚
哩個時候就講:「係因為你男性廢」

有親咩事就仇女毒撚
升學就一條隊 你爭唔贏就係你廢
打仗就兩條隊 老弱婦孺走先

一時就追求絕對公平
有啲咩事就因應條件情況
你唔同你班女權姊妹講你班賤種講到aa=唔愛喎
conditional gender equality
又秒咗個女權撚 好波
以色列
咁講野
你比敵國士兵強姦都唔關我地事
攞著數又識攞
can you trust a woman cover your ass?
絲打你真係好心機覆佢
其實唔洗再同呢d人講落去
佢覺得係咁就係咁,由佢係連登匿埋活係自己個女人就係臭雞嘅世界啦
人地可能仲問緊媽咪(即係臭雞)拎零用錢 未拍過拖未做過野 唔好嚇親細路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞