一有打仗, 男女平等去咗邊度?

516 回覆
791 Like 149 Dislike
自膠 冇㩒到想覆嗰層

理性討論
我認同係永恆不變
本質同生理上嘅唔同
男女永遠冇可能平等
依家變咗左癌同偽女權撚嘅賺錢工具
只係有時睇唔過睇啲人
一邊話女人阻住曬
一邊屌人唔出嚟幫手
點解唔係女男平等
以前打仗不嬲一大堆白衣天使
根本女性個優點就係照顧同娛樂人
靠靠下咩女權講到連自己要既責任都冇埋
變左剩係識得攞著數
其他人都至少討論下其他野,得你係禮金禮金禮金

識個同事讀phd 未有收入人地女家負擔起成個婚禮一切費用,呢D不嬲每對新人商量好點人家同意就得,關男女平等咩事

講來講去就係唔忿氣呢樣,都話左你可以唔俾
鬼叫你無本事搵個肯同你一人一半既女?
又話無利益喇而家

第一二頁又係咁酸lady first
終於有個明咩叫平權
根本男女都放唔低傳統男女標籤俾佢地既枷鎖
想舊觀念同平權既好處都享受到
但新舊觀念相對要既責任同付出又唔想承擔
大把人都係出嚟做嘢之後先至開始儲錢,未有男女朋友之前儲錢可能係為咗讀書,旅行,進修…..通常係有固定伴侶決定結婚嘅時候先至會審視自己資產有幾多雙方可以負擔到幾多,錢唔多嘅就搞簡單啲,俾多俾小兩家人商量好就得。

佢而家一口咬定女人如果唔係由細到大儲定筆錢準備結婚嘅話就係對男人唔公平。咁唔通佢又由細到大已經有筆錢儲定等佢隨時有伴侶隨時可以結婚?

好懷疑佢到底有冇拍過拖,點解諗嘢咁小學雞
定係佢為以後結婚感到好焦慮,認為自己一定要有幾多錢先至可以娶老婆?

印度同中國好多地方傳統係女家要比好大份嫁妝
唔代表呢啲地方就男女平等
用結婚邊個俾錢多啲嚟衡量男女平等真係祝佢好運

做佢條女以後食個茶記都要AA計到盡一盡
佢哋唔信㗎
佢哋生活係自己嘅世界
女人全部都係雞,全部都係貪男人錢,冇付出㗎
因為同你講咗好多女人而家係一人一半,甚至女家比得更加多,你又唔撚信。

其他男人我唔知啦,但係閣下亦都有方法可以唔使成為女權撚嘅被害者嘅:

你第時拍拖一開始就講明你係一個樣樣野都講求A A,絕對「平等」嘅男人,同對方講到明你已經儲夠幾多錢對方如果冇準備一樣金額嘅結婚錢就即刻分手。
人一生出嚟就唔平等㗎啦,有高有矮,有肥有瘦,有靚有醜
男女就更加有別,生出嚟一個有鳩一個有西,一個有波一個無
平均嚟講,男人身高身形體能都屌打女人,呢種情況下有父權社會根本係正常事
男女平等?笑撚咗,有難就啲男人死晒去邊,有福就點解唔預埋我哋女人
我係話因為你對女方有咁樣嘅要求,你搵唔到咁樣嘅女人係你冇本事
其他人搵到符合自己要求嘅另一半關佢哋咩事
事實上就係你搵唔到喎
退一步唔使你搵,你同而家個女朋友講明要佢出一半錢,而且一定要係佢自己賺返嚟嘅唔可以係佢爸爸媽媽比嘅,你都可以唔使成為「禮金壓榨」之下嘅犧牲者㗎。

又或者你可以講得掂唔擺酒淨係登記食餐飯都冇問題

一切真係全憑你個人本事點同你女朋友溝通嘅咋喎
教育就業呢啲係以前英國政府引入嘅西方價值
但婚嫁禮俗依然都係受習俗思想影響深,上面大把人都講咗好多係四大長老嘅要求,上面幾代人啲舊觀念仲未追得上新一代嘅男女平權自然會出現咁嘅問題。

但你就將全部責任怪係現今女性身上。仲要去審查人哋女方出錢係咪女方爸爸定媽媽出,又要求女仔一定要靠自己個人努力儲定錢去結婚,如果唔係就唔係男女平等,就係女人一定有心期望男人俾晒錢。

男女平權係要幾代人一代一代努力㗎,唔係話教育就業方面平等左就其他方面都係同一個步調。

除咗結婚禮金呢樣嘢唔通你冇其他方面可以審視香港男女平等?

而家社會女仔好多都很喺生活上家庭上一齊分擔經濟壓力,亦都少咗家庭一定堅持全部費用要男方,負責如果呢啲唔係進步,你不如用返幾代人以前嘅準則你睇吓到時你娶唔娶得起老婆?

你想真正推行男女平等嘅就負起責任以後成為父親嘅時候由你去教育仔女點樣減少男女之間嘅差距,而唔係喺度以禮金一件事就片面定論話香港男人受到不公平對待,郁唔郁就鬧人地女權閪。
aa駁唔到你好肉酸一講家用就收皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞