一有打仗, 男女平等去咗邊度?

516 回覆
791 Like 149 Dislike
我唔係父權份子,我都覺得你既理由根本好弱
亂打,而敵人唔亂打既情況男人都做唔到幾多
以色列有女兵
咁即係平唔平等
淨係識諗面嗰層
就算啲女真係願意都唔得閒去訓練佢哋啦,真係有用嗰啲女都俾政府留低咗啦
普京叔叔洗話你知咩
I wanna speak to your general!
人數比例?強制徵女兵?
柒小陣當幫忙
代表國家下一代係小孩
唔係女人
你啲書跟思覺老師讀的?
一到戰爭女人就收皮啦
女人一日冇辦法可以擔任前線主力、礦工輪船船員,男女生理上冇可能平等引申幾千年來男人被逼上戰場被剝奪性命
俄軍佬出名強姦女人
教育同認知就係因為男人負咗這些那些責任所以女人就要失去某些權利
冇得平等
你睇到呢句呢一秒鐘就受教育嘞。
認知到未?
老老實實如果真係死過嘅話應該淨係走細路
最多加幾個大人
所以而家仲係男人有大男人思想:保護老婆仔女
俾人哋老婆仔女走先有人留低嘅
唔係個個肯全家一齊死過
就係冇料先要宮心計
有料當面玩你 你都冇得回擊
karen(首席女權)aka[電子雞]女拳張芊穗恥笑大會(2)阿富汗一亂佢又出黎拉客 借政治撈油水自肥
https://lih.kg/2710632
日本咪你理想咁囉
人地咪又係少子化嚴重到癲 咁點呀?
女人唔返工去做家庭主婦就解決到晒啲問題呀?
唔好賴啦
我唔知你點解會有呢個諗法啦
但希望你唔係內心自卑覺得女人搵得多過你 女人識搵錢搞到你控制唔到或者其他自私個人原因而導致你主張你個想法啦
Apply 你個logic
誰人負責生育責任所以男人要保家衛國養家囉
同樣香港現代女性都有負起賺錢養家推行社會經濟呢D責任
甘男人咪要失去某些權力囉
有咩好嘈
有啲嘢唔 係你推動就推動到,例如叫女人接受低收入男人。係,個別高收入女人可以接受男人低收入、低學歷、年輕過佢,但大部分女人都係會marry up。

世上有男女定位,你見睇古裝片都係好強調呢樣嘢,因為唔強調性別定位嘅民族唔會留傳到今日去拍古裝片。呢個世界大部份社會都係男主外女主內,極端例子係回邪教,回邪教今時今日嘅人口增長係世界第一,回邪教邪惡,但十分強大。而唔強調男女定位、男外女內嘅社會,大部分都係會滅亡,而香港嘅生育率反映呢樣嘢。

有樣嘢大家都知,女人最鍾意都係被人呵護、被人保護,當然有例外,但大部分都係咁。
好多傻女就係因為現實中溝唔到女
但係其實同佢哋爭女嘅喺其他有錢同有權力嘅男人
將啲怨氣發洩晒係女人身上
充滿女性偏見觀點

大部份家庭主婦係由女性擔任
養育仔女嘅責任主要喺女性度
妳明明都知道班Caretakers主要係女性

但同時就認為
塑造子女性別價值觀嘅主要係男性
而非女性
罪惡源頭竟然係因為啲男性教育女兒要慕強

充滿contradiction

完全忽略呢種性別觀念
最大機會正正係由啲日日夜夜對住仔女嘅
母親所塑造同教育出嚟

其實每一代人都係由女性期望
呢一種母權系統思維
去建構出「男性要負責保護女性」嘅價值觀
因為正正大部份人係由母親撫養
父親係在外打工嘅

你嘅理論根本倒轉嚟講

當然啦,
所有論述,
如果一講到女性有責任,
啲仇男嘅女網民一定又起哂鋼批鬥男性㗎啦

明明講道理,
客觀分析嘅話
社會大部份男性去工作
最多時間接觸仔女嘅正正就係女性
教育同塑造仔女價值觀
有最大影響嘅
根本就係呢班母親/女性撫養者

認咗佢啦
永遠唔想人向女性究責
睇下個客觀事實
邊個可能性高啲

利申:我見好多做呀媽嘅都叫個女要搵個有樓嘅男朋友喎
反而個呀爸係好體諒,都盡量睇下個女係咪真係鍾意
先畀意見㗎喎
召喚連登第一女拳會員, 唔記得咩名
烏克蘭都有女兵
男人體力比女人好,梗係男人比女人適合做士兵,呢樣無嘢好嗌。
男人係裝修、工程、數學等方面都比女人好。
男人比女人更願意有更長工時,就算男女最平等嘅北歐,男女工種因為生理因素差異反而更大。
男人高受入會直接影響對女性吸引力。女人相反人工高同吸引力無關係。男人比女人更有動力去揾錢。
女人嘅語文能力比較優秀。
女人係照顧人方便比男人優秀,所以育嬰、護理方面比較適合。
女人生育年齡比男人短好多。

唔係權力嘅事,而係兩性嘅專長根本就唔同,你夾硬叫女人去做嘢,令女人錯過生育黃金時間,又因為人工高而令揾伴侶更難,對社會整體都唔好,嫁唔出嘅老姑婆一向係社會上最唔開心嘅人。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞