一有打仗, 男女平等去咗邊度?

516 回覆
791 Like 149 Dislike
男人都好重要
重要兵力
而家係講緊軍隊點對待男同女軍人遇到性侵喎
照你咁講,男軍人被性侵係比女軍人更不獲重視(實情都係咁)
而你貼果張fb comment 條女拳西大聲疾呼既野咪好自相矛盾

果條傻西完全係演繹左女拳自助餐係點,一叫你地履行義務時就講一大堆唔關事既野:birth control, health care
婦團網軍:女人生仔好偉大
追求平等的講道理者:男人保衛家國好偉大

婦團網軍:吓?唔係所有男人都願意當兵㗎喎 on 99
追求平等的講道理者:吓?都唔係所有女性都願意生育喎

婦團網軍:大部份女人都肯生育,只要社會比到安穩佢哋。呢個係社會問題,責任唔喺女性度
追求平等的講道理者:吓?男性就算社會安唔安穩都要被賦予保護女性嘅責任,甚至係強制,係無權拒絕㗎喎

婦團網軍:唔理啦,總之你見到女性生仔好痛苦,即使生育率低,但是仍然有好多女性願意生育,所以仍然可以講「女性好偉大」
追求平等的講道理者:咁,男性雖然唔係全部都願意當兵,但妳見到男性上戰場犧牲,咁都應該講「男性好偉大」啦

婦團網軍:點解要generalise呢?
追求平等的講道理者:吓?係妳自己邏輯要generalise㗎喎

婦團網軍:就算有一半男性當兵,都唔代表軍隊係由男性represent

追求平等的講道理者:吓?咁妳平時講乜嘢「男性性罪犯比例高過女性所以假設男性危險啲冇問題」? 係妳自己要玩「比例論」先喎

婦團網軍:死要駁嘴做乜?仇女毒撚現實中冇女要同女人計較小心眼唔識大方讓女性冇撚用男人
追求平等的講道理者:吓?又話男女平等?男人唔計較得?妳唔係反對性別定型同父權觀念咩?

婦團網軍:too long didn't read
追求平等的講道理者:吓?叫男性對女性展現同理心嘅時候就識得講女櫂幫埋男性,叫男性幫手;而家叫女性幫手捍衛下男性價值就扮盲?

婦團網軍:唔好咁仇女啦。歷史上從來都係女性被打壓,而家打壓返你咃男性都好正常。
追求平等的講道理者:吓?即係妳而家係擺明報仇?

婦團網軍:報仇又點?男性感受下被打壓嘅滋味咪好囉。
追求平等的講道理者:吓?以前嘅女性被以前嘅社會打壓,就要現今無辜男性受罪,跨時空還債畀現今班既得利益者女性?Where is your logic?

婦團網軍:
追求平等的講道理者:
痴線
天下太平果陣就拎女權出黎講,打仗就話講呢D有乜意義
知唔知平等點解
唔係大愛 係佢地自小潛移默化 鐘意咗呢個生活方式 唔係個個都用身體搵食 只係佢地真心覺得自己嘅角色同男性唔同 唔會想要 亦唔明白點解要用西方個種男女平等 文化唔同啫
牠啞撚左啦
https://m.youtube.com/watch?v=Wd5mdIwlsH8

https://m.youtube.com/watch?v=YfUNpJ0YHw8

烏克蘭前線好多女兵,唔好係度抽兩性政治水
lady first呢啲無咩利益既緊係男權野,前幾日先有女人話個老公aa,支持平等但想老公比家用你可以出post講到aa先係正確觀念我就服喇
冇性別特權只可以盡量喺非生理有關嘅情況之下apply
男人一日冇辦法可以懷胎10月生仔,餵奶,男女生理上永遠都冇可能平等。
就係因為生理上嘅差別引申到幾千年來女性被迫留喺屋企,甚至成為男人嘅附屬品,被剝奪教育同各種基本人權。

我明你喺香港你唔會深切感覺到男女之間有乜嘢唔平等,只會覺得有啲女人下下用男女平等做藉口剝削男性。其實就係因為香港女人都唔明對其他世界各地嘅女人來講,性別平等真係同女性生存同基本人權有直接關係。
香港女人的確有一部份完全唔理解何謂平權淨係識得男人女人嘅特權都要。

但我覺得不停肓目仇恨女權並唔會幫助到性別分化。
連登勁多呢種偏激言論其實對男性自己都冇咩好處。

例如有個香港男人話佢結咗婚唔返工係屋企做家庭主夫湊仔,由老婆養,香港男人又接唔接受到先?

始終都係要由教育同認知方面入手。
香港嘅生育率去到0.87,關唔關我呢個香港人事?
女人擇偶揀男人嘅條件係職業、能力、學歷為先。女人傾向年紀比較大嘅男人。
男人擇偶揀女人嘅條件係年輕、貎美、身材,女人事業對男人嘅吸引力係0,甚至事業太出眾嘅女人擇偶有負面影響。呢個唔係我作出黎,係心理學嘅研究成果。

咁你一直鼓勵女人去返工,結果係點? 女人有事業,仍然會傾向事業更成功嘅男人,結果有事業嘅女人愈來愈難擇偶。結果香港嘅結婚率大概係60%,離婚率係48%,生育率係0.87 (生育率釓每個女人生育幾多個子女決定,0.87 代表香港平均每個女人生少過一個嬰兒)。

係英格蘭,自從1970年開始鼓勵女性工作,結果生育率不斷下降,到最近研究發現英格蘭女人30歲無細路變左大多數。

係香港,我哋嘅人口變得愈來愈老、愈來愈弱、我地欠缺年輕人口,而現時強敵入侵,無年輕人口點反抗? 結果香港嘅民族愈來愈弱,從而滅亡。「我真係好鍾意香港」,係由叫女人做家庭主婦開始。
國家既未來係女人
烏克蘭收硬皮
女權份子唔係你自己定義係唔係,而係你認同咩價值觀黎定義你係唔係,唔好一句唔係女權份子就想說服人自己客觀
一定啦
冇著數縮返入閪度
搵個女權影響力無咁高同傳統思想重既國家黎講?
咪一樣有女兵
你係男兵 都唔會想女兵一齊作戰
傻啦
女人要走係因為女人留低只係拖垮全部男人
女人呀 你知唔知咩係女人
有事發生一定要俾女人走先 佢哋走先都未必贏 但留低就一撚定冚國剷
This is woman we are talking about
講真唔好以為男人係現代女性運動中冇得到好處
如果冇女性平權,假如你媽媽不幸地嫁咗俾個仆街男人,佢唔會有獨立生存能力可以帶你離開一個惡劣嘅成長環境。又或者如果你爸爸有咩事過咗身嘅話你全家人都唔唔會有辦法生存得到。

女性冇婚姻自主權等如低下層男性大部份都唔會有機會娶老婆,所以中國啲窮鄉僻壤先至要綁架女人。

Again, 你用現代香港嘅社會環境去衡量男女平等,並忽略一百年平權運動對男性同整體社會嘅正面影響,咁你根本冇切實咁樣了解平權運動。

簡單講句,你有日生咗個女,你會希望佢生活係以前果種壓迫女性嘅時代定係現今社會?

再退一步如果香港冇幾十年前就開始推行性別平等,你嘅媽媽同你嘅成長又會有咩影響?
賤種Karen 都唔識

輸打贏要嘅女權
太多好男人寵到傻閪出晒嚟
女人都係鷄
班友會選擇性失明
洗撚佢帶
https://youtu.be/AZePI0Fw1dU
其實有好多其他地方既男人都想參加打仗 好似呢條友咁 可以為港增光
幾生理劣勢變自己既生存優勢,因為自己廢所以負既責任都細啲,責任,犧牲,無私,呢啲比利益高尚既價值睇黎同女權扯唔上關係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞