一有打仗, 男女平等去咗邊度?

516 回覆
791 Like 149 Dislike
男人死左可以生番出來
女人死左你搵邊個生番D人出來?
有D野係無得絕對平等
本身網上討論嘅大部份都會係極端例子㗎啦
你真係望吓身邊同學同事屋企人邊有咁多男權撚/女權撚/仇男/仇女
大部份都係公一份婆一份互相遷就合作過日子

最起碼現今社會你有得揀
你唔鍾意女權撚,你有本事一個人養得起你可以搵返個鍾意相夫教子係屋企做全職家庭主婦嘅女仔。

正如女權撚有本事可以搵返個唔介意佢高人工高要求願意女主外男主內嘅老公。
又或者又食又拎嘅偽女權,佢如果搵到個搵錢多過佢既老公咁你都吹佢唔脹架

至於嗰啲冇條件娶全職家庭主婦,又唔係有才華靚仔到女人可以完全唔介意佢冇乜經濟能力

同埋嗰啲唔睇對方其他條件一味死都要搵個比自己搵得多嘅女人

通常都唔會有咩好下場
不過呢啲亦都係佢哋自己嘅選擇
同意,但唔代表佢哋願意
同埋呢啲地區嘅男人亦都唔好過

之前喺南美洲做醫療救援
你真係見過嗰啲地方嘅生活模式,你就會覺得香港呢啲所謂男女問題真係雞毛咁小事

講得好
我就係要依啲point
其實佢哋有好多女人自願上戰場
好多片段都見好普通市民學用槍 (包括女人
不論男女 真係想保家衛國人嘅都會自願留低
唔使吓吓都屌嘅
即係我就好想駁 D人話 某國既女人死左 就會無人生當地人
大佬...國藉既野好死既啫...
就假設 依家烏克蘭係調返轉 徵召曬全國女人去打仗
又假設D女人全部戰死曬....
咁戰死曬 即係烏克蘭某程度已經唔存在?

係咪等於等戰敗後既烏克蘭男性/烏克蘭人將會隨時間完全消失 然後烏克蘭既人種亦消失於世?
又或者由佢戰敗左 比俄羅斯吞左 佢地已經唔再係烏克蘭人啦?
所以真係男女平等只有庫爾德族。
咁你咪問下全世界總統囉
問下點解佢地要歧視女性唔比女人打仗囉
依家有法律規定要男家俾咩?
唔想俾就唔好俾囉。
同你講有唔少女仔肯一齊分擔你又唔信
講2句就閙人弱智拳閪
如果你平時把口甘臭都有女肯嫁俾你個位就真係天使
下下鬧女人「閪」,請問你係阿媽邊一忽生出黎?你屋企人無女人?
女兵自己組隊拉。 聲東擊閪
講返正題啦
如果真係打仗 留女人係度係好撚危險
https://youtu.be/XR-ZalKDn64

男人:搶軚開車門諗方法救命
女人:啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊
講乜春生育責任
你係咪性別定型、覺得女人係你嘅「生仔機器」
邊個話女人就要生仔架!
係咪情緒綁架!強加責任比女人!增加女人嘅生活壓力!

你父權思想咁濃郁就話人亂用女權terms
讀熟啲先出嚟講「女權」啦
要改變呢樣嘢唔單止係你係度屌鳩人「女拳閪」,而係令人關注呢樣嘢
你覺得男人比咁多錢呢樣嘢係因為女人做成? 唔撚係呀
係因為傳統價值觀
你屌人女權閪有撚用咩
係咁撚難改變舊有價值觀嘅情況下(係呀 依家啲人咪三句唔埋女權閪囉,夠撚膽你咪當面屌鳩啲女人囉)
你搵女人咪搵個肯同你分擔㗎囉
認真有啲咩事 第一時間要做既除咗將女人撒離或者封住佢哋把口綁實佢之外 我諗唔到有咩
好撚癲
咁都講得出女人係最大受害者
醒未 根本男人同女人都一樣係父權社會嘅受害者
成班男人係度鬧鳩啲女人 有撚用咩
因為你地本身都比傳統價值觀影響咗好撚多囉
樓主我邊有屌人
一直都只講緊男女不平等依個永恆不變嘅事實
屌你個傻系1999
你見唔撚見到我講緊啲乜呀盲撚
我知你係受害者嚟㗎 盲撚
我講緊要改變呢件事唔係得小部份人做到呀 盲撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞