[Alicehaha]虐兒成癮成為虐兒界KOL嘅滙豐職員馬丁林之妻名蝦乾-AKA怨婦界林鄭、廁所打卡KOL(100)

1001 回覆
78 Like 11 Dislike
01係咪好等人用
文筆1999蝦乾都請

上面幫佢review包底果個編輯 祝你好運
終於腳踏實地做人
終於腳踏實地做人
無得做幸福少奶奶
本身想入黎恥笑蝦乾文筆01都唔請啦
點知果個記者幾篇報導重讀幾次都睇唔明,駁唔到
到咗post 100,終於見到我蝦(疑似)肯腳踏實地出去做嘢喇
咁咪幾好,摺埋個IG同youtube channel專心做嘢啦

不過摺之前記得道歉同糾正返自己錯誤嘅育兒心得喎
仲有呢篇 01真係好岩蝦乾
毫無營養嘅人同資料都可以吹篇文出黎

恭喜蝦乾有工返 認真返工同湊仔
唔好再諗住翻身做kol

source link
https://www.hk01.com/談情說性/741272/飛虎3壯志英雄-蕭正楠黃翠如因戲結緣-高調放閃-下輩子再約定
哈,連登開到100 post 所以得返藍媒同佢志向相同
應該林家真係好唔掂 蝦乾先要出返嚟打工
佢而加仲要唔敢再用Alicehaha個名出嚟搵食 轉用中文名博少d人認得佢係呢個post主角啊
期待佢d同事上嚟報料
點解唔改返個筆名
應該係freelance 仲要而家wfh
01喺荃灣要出鬆温 唔會有同事見到佢啦
原來有上水 又諗住大是大非?
艾力蝦
點解要個仔跟阿媽嘅玩法
我覺得佢呢個玩法好a……
蝦乾一見推得慢咗又即刻上水幫手推
On9 講啲唔講啲,企開啲啦
驚俾人發現佢寫01?

香港佢都who cares唔覺得佢會care烏克蘭
角仔坐咁開 好似得蝦乾玩緊呢堆玩具
傲影風
戇鳩
邊有老母限住個仔點玩玩具
佳仔有玩具玩,已經好好了
拿, 名相如實際相唔相如我唔知架
但單論文筆
同是"祝文君逝世"的報導
撰文:賴家杰 3月2日 12:45出街果篇 :
祝文君逝世|郭富城28年前稱結婚全港派利是 成網民最深刻訪問

同"夏子婷" 3月2日 17:37出街果篇 :
祝文君逝世不敵癌魔終年55歲!隱瞞病情無人知曉 眾星紛紛悼念

兩者比較的話, 賴先生果篇精簡流暢好多bor
而且"夏子婷"果篇內容差不多一樣, 但睇落文氣唔多通囉

文中之例:
"【祝文君逝世】今 天凌晨(2日)突然傳出TVB「御用師奶」祝文君離世的消息,令外界一片震驚。昨晚於睡夢中安詳離世終年55歲。"<--(主語呢?)

"祝文君是TVB第三期的藝人,她具有一張口齒伶俐的口才及聰慧的腦袋," 乜野第三期呀?樓盤嗎? 第二句 開頭口才了得已寫完啦?
再睇番, 好多內容都係copy 賴家杰果篇, "口齒伶俐" 四字都係, 但抄d 唔抄d

我唔知係唔係蝦蝦啦, 但果個叫"夏子婷" 的記者文筆1999麻麻哦
這種程度的文章要執=自己寫過, 咪煩啦, 照出算
一張口齒伶俐的口才???
蝦乾文筆堅差
本來都唔想信係佢
但啲文筆咁累贅完全係夏子婷嘅作風
夏都唔係一個好common 嘅姓
仲要名兩個字都一樣 又係類似嘅行業
都似係佢
用真名出文咁cls
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞