Mata quest 2玩Steam VR討論(21.5) VR玩到J都斷 抄人post名

800 回覆
12 Like 4 Dislike
Resident Evil Village In VR Is INCREDIBLE! - Resi 8 VR Motion Control Gameplay - Ian's VR Corner
https://youtu.be/KuVykWkDuQE?t=77

我好少推VR MOD因為多數大伏 呢個真心正
我試過RE7 VR 唔係PSVR PCVR好正
唔好意思我想入坑但有兩個問題想請教下

1. 如果砌新電腦一萬數budget夠唔夠? 行3060Ti 我見上面講到要萬三蚊先入到門,到時有錢再升級最簡單係咪換display同個個VR headset?

2. 我行緊mesh 廳做主 房做副,中間行lan線,房再行lan線入電腦,咁我個VR拎出廳玩有無問題?
係 3060ti
係 只顯示卡同VR headset

REAL MARINE PLAYS VR | Gunman Contracts 2 | GLOCK 17 | HALF-LIFE ALYX MOD
https://www.youtube.com/watch?v=ObqbXLsdxrk
想玩vr steam,但屋企部文書機冇display card
佢建議gtx 1060,但我係咪應該買勁少少既比較好?

spec:
i5 9400
asus prime h310m
8gb ram
1tb ssd
fsp hyper k 500w
佢嘅建議差唔多5年前 …
入門係3060ti

新嘅顯示卡就快出 我建議你等
你要重新砌嗰部…
新機+display 咁加埋至少成皮野
我都係玩住oculus store個d先
thx ching
終於買左QUEST 2, 一開始唔識淨係搞設定連線都搞左半日.
想問下你地睇VR用咩軟件, GOOGLE過好似DEO 同SKYBOX 各有好處
佢哋用skybox多
Meta自己出官方cloud gaming
https://xrwanka.com/meta-pcvr/
頭先download左 deo vr試, 睇一般片冇問題, 但係vr片就好難睇, 較360 180 角度都好差, 係用220度睇好d, 唔知係未我唔識set設定既問題
遲下試下買埋skybox睇下會唔會都係咁

btw, 想問下點樣set到可以訓係張床到睇. 依家個視點一訓係到就睇唔到, 要坐係到先得
我唔睇片 唔係好識 要等人答
遲下都入手試下玩game
部q2岩岩到手3日, 好多野都唔識搞
9400其實唔洗換住,夠做
但係要加GPU,推3060ti
但係如果唔急,可以等40系既卡
我都係買左Q2幾日
之前用開rifts d野唔同晒
RIFTS 同 Q2 唔同用法?
巴打點解買多部Q2既
rifts 好Q耐冇更新過喇依家Q2個hand tracking 好似好正咁如果多d game support就好
最重要既係Q2有Biohazard 4 rifts 冇
你應該訓左係到之後按住右手手制個oculus icon一陣就會重新reset 個視點
呢個方法試過了
訓往係到對往天花板 重設視點

但係個視點淨係識向前,唔識向上向下
想問下舊包裝同依家Meta包裝有咩分別
見依家出面做緊2399仲有現貨
同自己去Amazon 訂好似差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞