Mata quest 2玩Steam VR討論(21.5) VR玩到J都斷 抄人post名

800 回覆
12 Like 4 Dislike
係唔錯既,但呢類game要花好多時間玩,vr得兩粒鐘電,玩一陣就要暫停
黎緊消費券有啲心動想買但係又怕confirmation bias
有冇巴講下覺得有啲咩唔好?
好奇怪,屎忽痕用air link試吓又好正常,解像度set埋x1.3都好流暢冇問題,但係一用virtual desktop玩就lag到pk,bitrate同樣都係set咗去90,唔知點解virtual desktop表現差咁多

不過方便程度都係virtual desktop好好多,air link我唔識得點樣reset個視點同轉game好麻煩
部份game係咁

特別係oculus出果堆
唔該師兄解答,因為我諗咗成晚究竟係我router network定我電腦問題仲諗住可以用單邊玩晒所有嘢
想效能好啲可以Google
Oculus Runtime
Openvr runtime 即係steam vr

前者效能好啲 差10%以上
收到,研究下先,thanks
一闊三大
部機買返黎好多配件要升級
之後你會唔滿意部機,因為一體機既game既gameplay無pc版咁豐富
買埋vr ready PC(最平1幻3左右)
vr ready PC你都仲唔滿意開唔到ultra畫質
要上3090(單單淨係張卡已經1幻8)
airlink雖然多bug,但係直開oculus store有啲game係特別順啲,有tune過

個效能大約係(個人感覺)……
1.) airlink + oculus store tune過既game = +10%
2.) VD + oculus store tune過既game = -5%
3.) airlink + steam store game = -10%
4.) VD + steam store game = +/-0%
5.) VD + oculus store 無tune過既game = +/-0%

不過steam買game平咁多........
唉仲用緊張1070喊出嚟
電腦是難關
有無消費串入手最抵攻略
同問,爬過下文,想問下等project cambria定快快手手出quest 2玩好,另外laptop i7-10875h rtx2070
台機i9-9900k gtx 1060 3gb 用邊部玩steam vr 好?
Project cambrian
FB講咗唔係平價機 重社交功能 眼球同埋面部追蹤
Quest 3要出年 2023年
1060 3gb 應該連steam vr都開唔到
Q2本身就係一部遊戲機 冇PC都玩得
仲要好多Q2 game已經 好好玩
但係有3080 以上GamingPC
可以享受極致畫面嘅VR
強烈建議 一定要試咗 新手免費三寶先

一定要睇 PIN

同睇吓呢兩條 廣東話VR頻道

https://youtube.com/c/WeAreVRHK

https://youtube.com/channel/UCu1UVCxykpkA2Pu6vDZI05w

最緊要唔好一開始玩 就vr暈
跟住部機變咗垃圾

⛔️Warning⚠️所有過山車都係VR暈大佬

開機免費三寶
First Contact <—First Steps進階版
The Key <—Show俾你睇vr可以幾夢幻
Elixir <—Hands進階版 開心好多

新手俾錢 唔會VR暈三寶
Beat Saber
Moss(有廣東話)
DropDead ✅CrossBuy

Q2進階唔再企定定 俾錢VR game
Zenith ✅CrossBuy (VRMMORPG)
Resident Evil 4 - Q2獨家
Onward
After The Fall ✅CrossBuy

✅CrossBuy = 買Quest包PC 遲啲買電腦唔使買多次 一部份 買之前最好check check先
✅FamilyShare = Quest可以一拖一 買一隻game兩部機一齊上網打 除咗極少量(七隻)所有game都support
未買既人快啲買
sorry 連PC嗰到有啲唔明
姐係用Wi-Fi 5/6 嘅router 插lan線連PC就得?本身PC無Wi-Fi Card都可以?
用緊Google Wi-Fi唔知得唔得呢
同埋姐係唔洗買Oculus Link?
唔該哂
一路wireless連pc都無問題
但呢排去試下用airlink反而勁lag
有5/6 秒delay
有無人都係咁
係咪有咩set錯左
你個quest 2 係連落router
部pc有無wifi卡應該唔係好關事
反而pc都連wifi既話會出事
其實說穿了 你當佢係手機

平時你手機係連去router

咪就係咁囉 router係中間人 幫電腦同Quest 2溝通

冇特別複雜嘅
買VD
第一頁有講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞