Mata quest 2玩Steam VR討論(21.5) VR玩到J都斷 抄人post名

800 回覆
12 Like 4 Dislike

大家睇到既野唔同
好多地圖係PC ONLY
人物模型 QUEST會自動簡化
PC睇到我係囡囡
QUEST撚只睇後面果個格仔阿叔
QUEST 2既VR Chat內容只係試玩版咁

PC版VR Chat
Windows 11 Frame Drop (只有一半或更低Fps)workaround教學

跟據fpsVR嘅開發者reddit po嘅教學 https://www.reddit.com/r/virtualreality/comments/sxso1r/windows_11_issue_work_around_solution/ ,Windows 11 加入咗個新「功能」會令電腦螢幕見唔到嘅程式行慢啲去令你使用體驗更流暢。而Oculus, SteamVR 等等嘅後台process因而受到限制。只要將Oculus/Steam搬返去畫面上面見到就可以解決VR卡頓問題。

Oculus用家
去C: \\Program Files\\Oculus\\Support\\oculus-diagnostics 打開OculusDebugTool.exe撳Service—>Toggle console window visibility

開咗遊戲之後,將OVRServer 用Alt-Tab放喺遊戲上面就得!

如果使用SteamVR玩嘅遊戲 (Q2玩Steam遊戲都要,例如HL:A,VRChat),Steam都要放上黎(建議使用Steam Small Mode,最上面 View—>Small Mode)

如果你經常要又VR同Desktop之間切換 (例如入discord VC)
可以下載Microsoft嘅PowerToys
https://github.com/microsoft/PowerToys/releases
用Always On Top嘅功能(Win+Ctrl+T)set死Steam同Oculus兩個Window就唔使每次用desktop再移window上黎

如果唔想每次開VR都咁做

1.可以考慮買Steam嘅FpsVR,裏面有個功能係自動set Steam同Oculus上黎,好方便
2. Downgrade Windows 10
好好睇 講RE4 VR制作過程

未玩過VR既 都可以了解下VR Game同PC Game遊戲體驗既分別

https://www.unrealengine.com/zh-CN/developer-interviews/how-armature-studio-brought-resident-evil-4-into-vr-using-unreal-engine
RE 4 VR未係真正既原生VR作品 但已經好有誠意

更加唔好提RE 7 VR 垃圾 VR視覺ONLY
完全係零VR操作體驗
咩黎
Cloud gaming 即係借對方部電腦 畀你連線佢部野黎玩
quest 2 點睇8k 片?
skybox直入nas 睇6k 8k 都會lag
睇片我唔熟 等人解答
用咩方式連?
DLNA,SMB,定AirScreen?
我自己用DLNA同AirScreen都唔會lag
有人話用SMB播大size file就會有問題
SMB
都係百幾Mb 就lag
晏D 試下dlna
smb會lag,6k片我用dlna
8k片我用vd或者vd+potplayer直接係電腦播
淨係stream視線睇到既野去部quest
買咗bobovr F2 仲使唔使買vr cover?
No
上網見到話有香港代理,可以係灣仔代理度維修
唔洗寄翻美國,都唔知堅定流
有冇代理公司名?
想請教點解唔建議mesh network 屋企有三層 本身中間個層一部router三層用

嚟緊想每層一部mesh router 之間用cat6 連
你ROUTER同PC係LAN線入咪得
因為主打 mesh既 mesh unit通常太「智能」
分唔開 2.4ghz同 5ghz去 max out range同 speed
你部device connect去邊個ghz係部mesh unit「智能」控制
但係 2.4ghz係唔夠 vd/airlink需求既頻寬
只要一跳去 2.4ghz你就會lag

如果你有mesh需求,可以用有mesh function既router
冇咁「智能」,可以自己分開2.4同5ghz做唔同既 ssid
我屋企全部都係mac,
但都想買部返屋企玩下,
有無人都係好似我咁,
剩係玩Quest Store 既game,
有無後悔?
I see thanks ching

我本身個router 都係2.4 5 GHz 同一個ssid

開quest virtual desktop 見佢顯示用緊5Ghz

I think thats ok
呢啲咪所謂嘅貼紙店保?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞