越界的姐弟戀(甜)— 3

545 回覆
311 Like 9 Dislike
想問下樓主係咪仲出緊之前出過嘅part
點解硬係好似睇過咁
#20 前都係舊part,由#20 第六部打後先係part,承接舊part去赤柱拍拖
點解要寫衰家姐
估家姐唔係主動獻身 一係阿爸 一係阿媽生意伙伴
第八部 - 第八章:話題人物(一)

由於我同家姐果日同Michael嘈交嘅事情被人影咗相,而且放咗上Facebook學校群組,所以都被大家關注討論:

學生A:「佢哋真係兩姐弟?」

學生B:「咁講真,細佬緊張家姐好正常姐」

學生C:「但兩姐弟做咩咁深情,有必要做到咁咩?兩個人含情脈脈咁嘅款…」

學生D:「的確望落去真係唔簡單wo,唔講以為係男女朋友」

學生E:「可能…真係「男女朋友」呢,哈哈」

學生F:「咁咪即係亂倫!?」

學生G:「唔會咁痴線吧?」

我同家姐嘅事,好快傳遍成間學校。但呢刻嘅我仲係唔知咩情況,亦無心機去留意。

第二日返學:

而學校方面,因為發生咗咁嘅事。所以譚校長同訓導主任陳Sir 都搵咗我、家姐同Michael。

陳Sir:「陳家明、陳芷澄同Michael,你三個人好好同我解釋下究竟發生咩事」

我搶先發話:「係呢個Michael成日騷擾我家姐,所以先會發生咁樣嘅情況」

陳Sir 望住Michael:「有無咁嘅事?」

Michael:「有…但我…以前都好哋哋,點知道今次阿明咁大反應…」

家姐:「陳Sir,譚校長…細佬佢都係為咗我先咁樣…」

譚校長:「我明白細佬保護家姐好正常,但大街大巷,應該都要注重下,你哋著住校服,代表住學校」

陳Sir:「Michael,記你一個大過,同埋以後唔好再咁樣騷擾人,唔係學校呢邊就會通知家長。」

Michael:「我知道啦」

陳Sir:「另外仲要對家明、芷澄講啲咩」

Michael:「陳家明、陳芷澄,對唔住」

譚校長:「Michael你同我出返去先,我仲有少少野同家明芷澄講」

Michael 出去後。

譚校長:「雖然你哋係兩姐弟,但唔好做啲會令人產生誤會嘅事」

我:「譚校長…我同..家姐…我只係覺得做細佬嘅要好好保護家姐…」

譚Sir:「我都明白,所以今次都無罸埋你哋,而且我同校長都相信你哋兩個唔會做出啲越界嘅野。不過以後都要好好注意下!」

我同家姐出返去後,我:「最衰都係果個Michael!何況啲人都幾無聊,咁鍾意影人相放上網」

家姐安慰說:「我哋放學再講啦,返去上堂先」

我同家姐拖手被偷拍示意圖:

是日目標都係180正皮,會追貼多篇
扮訓教嗰一part好熟,原來是水蛇上水
上水找數,做個真漢子
家姐婉婷細佬3P happy ending
輕輕一推
再輕輕一推
第八部 - 第九章:話題人物(二)

返到課室後:

三個老死正想搵我,但被婉婷捷足先登。

婉婷:「阿明,無咩嘢呀嘛?」

我:「應該無事啦,校長同訓導主任話會處理」

婉婷:「我之前見Michael都有同你哋一齊返學架,但果時你哋都好似關係都算好,做咩今次無啦啦咁嘅?」

我:「我都唔知點解會睇Michael 愈睇愈唔順眼,唔想佢再騷擾我家姐」

婉婷:「其實Michael高大靚仔,同你家姐都幾襯呀」

我語氣有少少重:「襯咩呀,一啲都唔襯!」

婉婷好似比我嚇親:「你做咩咁大反應姐…」

我意識到我有啲唔妥語氣重咗,即刻緩和返啲語氣:「咁…我作為細化,都要幫家姐把把關架嘛…Michael份人口花花,無嚟正經咁,一睇就知係playboy」

婉婷試探咁問:「你唔會係因為你家姐,所以同我分手嗎?」

被婉婷突然咁問一問,我嚇當堂咗一跳,然後緊張咁講:「點…點會..你咪諗太多…」

為咗防上婉婷繼續追問:「口水佬佢地搵我,我過去先,之後再傾」。

家姐課室:

孫文耀, Simon,全年級第一,係家姐另一個追求者。

Simon:「Michelle,我覺得你細佬好Man wo,對付Michael呢種MK仔真係要靠惡」

家姐 :「唔想提佢啦」

Simon:「岩呀,呢種人不值一提。係呢,仲有幾個月就DSE,衝刺階段,要唔要一齊溫書?我同你一齊溫,一齊互相討論,我哋兩個應該會溫得更好」

家姐:「我唔多慣同人一齊溫書,唔好意思呀」

Simon算係一個聰明人,懂分寸知進退:「唔緊要呀,不過你bio比我勁,如果有咩問題,你都唔介意我問你可?」

家姐:「無問題呀」

Lunch時間,學校天台:

婉婷:「咁樣做,阿明真係會返嚟我身邊?」

一名高大嘅男生,擰轉頭望住婉婷,而呢個男生正正就係Simon。

Simon:「當然,只要你幫我將Michelle 追到手,咁家明到時候自自然然都會返到你身邊」

婉婷:「真係咁易咩?」

Simon:「總之你照我方法做就得」

Simon繼續講:「無人知道啲相係你Post上FB吧?」

婉婷:「無。連Facebook我都係用假帳號post啲相,無人會知」

經過今次,Simon更加印證自己所諗嘅事,Michelle同佢細佬…真係有非比尋常嘅關係。

而呢件事最終係學校出手干預下,再加上香港人嘅特性-善忘,成件事總算叫做告一段落。
又有個新角色 會唔會搞到NTR
其實第二部第五章有出現過

「講嘢呢條友叫孫文耀,Simon,身高185,係一個斯斯文文,帶有書卷味既帥氣男仔。佢同Michael 完全就係兩類人,Simon一身書卷味味,一睇就知係讀書之人,而佢成績當然係全級第一(我家姐第二)。」
屌,個Simon出黎阻撚住晒,快撚啲收佢皮啦
兩個一齊咪算囉,咪撚搞人地啦cheap精
兩個都係,最憎啲人搞小動作
第八部 - 第十章:合作

至於Simon同婉婷點解會組隊,事情就要回溯到「分手」果一章。Simon唔似Michael咁成日主動出擊,但成日都會默默注視家姐。而係我同婉婷分手果一日…

Simon同家姐:「最近Michael仲有無騷擾你?」

家姐:「我同佢講清楚啦,佢唔會再纏住我」

Simon:「佢又突然會咁死心,你同佢講咗啲咩?」

家姐:「我有鍾意嘅人」

Simon面色一沉:「係…係..?邊個嚟?我識唔識」

家姐:「唔講啦,上堂啦」

聽完家姐咁講後,Simon更想知道係家姐鍾意嘅人。而到放學果時,Simon見家姐仲係座位到,而且臉上更係心事重重咁。

Simon:「Michelle,未走嘅?等細佬?」

家姐:「係呀,佢有少少野做,我等埋佢」。家姐拎起書包,準備出課室

Simon:「唔係等你細佬咩」

家姐:「我去佢果層等佢」

Simon見家姐一副好擔心好憂慮嘅樣,引起佢好奇心,於是靜靜跟係後面,最後只見Michelle就企係樓梯口果到等。於是Simon兜過靚彎,去咗另一邊樓梯去到我果層,跟住匿係其中一間課室。

之後望住我同家姐走後,Simon 由A課室出嚟,但隱隱約約聽到一把哭聲。Simon沿住哭聲方向行過去,發現婉婷獨自係B課室喊。

Simon心諗:「呢個唔係Michelle細佬女朋友?細佬由課室行出去…之後婉婷係到喊…」

Simon彷彿好似諗通啲咩咁,走入課室扮關心婉婷。

Simon:「你咪係家明女朋友?做咩係到喊?發生咗咩事」

婉婷見到突然有人,都嚇咗嚇,為咗唔比人見到佢喊緊,佢立即擰轉身背向Simon,強收淚水:「無…無事呀…心情唔好之嘛…」

Simon:「唔係被分手呀嗎?」

婉婷沉默無出聲。

Simon沉思咗一陣:「不如我哋合作?你幫到我追Michelle,咁到時家明自然返返嚟你身邊」

婉婷帶住少少啲哭腔:「點解…要同你合作?」

Simon:「你唔想知家明點解同你分手咩?」

婉婷:「佢…佢話佢鍾意咗第二個…」

Simon:「咁你唔想知嗰個人係邊個?」

婉婷:「想知…但佢都無講…點知係邊個…」

Simon:「係佢家姐」

婉婷一副驚訝嘅表情,完全唔敢相信:「無可能嘅…佢地兩姐弟嚟」

Simon:「咁我又唔敢咁肯定,不過如果有你幫手,就會更加容易搞清楚」

時間線返返現時:

返屋企後,家姐用溫柔撒嬌嘅語氣:「細佬,我知你緊張我,但…但下次就唔好咁衝動,好無~」

經過今次事,我都知自己太衝動,差啲出大事:「家姐…對唔住呀..」

家姐:「唔洗對唔住呀…我明你心情架…只不過我哋嘅關係…」

我:「我知道架啦家姐,下次唔會咁衝動架啦」

家姐踮起腳尖咀咗我一啖:「咁先抵錫架嘛」
第八部 - 第十一章:惡耗

星期四晚,家姐正係廚房煮飯,而我就係廳睇電視,而此時我電話響起…

我:「喂,阿媽,咩事呀?」

阿媽用略帶傷心嘅語氣講:「你阿爸出事,而家係醫院…」

我情緒激動起嚟:「媽…阿爸佢而家點…究竟發生咩事呀…」

家姐見我咁嘅反應都行咗過嚟…

家姐用細聲問道:「咩事…」

我將手機轉為擴音,阿媽繼續講:「你阿爸係新加坡發生車禍,我叫咗劉秘書幫你哋book咗聽朝飛機過嚟,等你哋過咗嚟再講」。

電話掛斷後,換著其他任何人一個,聽到父母出事,心情都會沈重落嚟。我低頭哭泣,眼中默默流淚,因為唔知阿爸而家係咩情況…

而此刻家姐嘅心情,卻略略不同,有一絲絲嘅傷感之外,仲有一種解脫嘅感覺,更低聲細語講:「唔通…」

但家姐見我咁傷心,並無繼續去細想,安慰我:「細佬…可能無事呢…等我哋聽日過去睇下咩情況先」

我攬住家姐痛哭,而家姐就好似摸小朋友咁不斷摸我頭,安撫我。

而第二朝,我同家姐趕到新加坡醫院,老豆已經奄奄一息。

一入病房,望到老豆訓係床上,我衝咗過去:「阿爸…阿爸…你唔好有事…」

老豆用微弱嘅聲音安慰我:「明仔,大啦,男子漢要..學識照顧你阿媽同你家姐…阿爸…阿爸…」

我喊住:「嗯嗯...我大個仔架啦…一定會好好照顧阿媽同家姐…」

然後痛哭流淚望住阿媽:「媽…點解會咁…」

阿媽輕抹眼角淚水:「琴日你阿爸趕去客戶公司嘅途中,被一架衝燈嘅貨車迎面撞過嚟…然後..然後…」

老豆示意家姐靠近佢,老豆係家姐耳邊:「對唔住…」

老豆講完就斷咗氣,而家姐亦大聲哭泣起來。而呢一句「對唔住」係咩意思呢…可能只有家姐一個人知道。

因為老一輩都有落葉歸根嘅思想,所以我哋都將老豆遺體運返香港落葬。而呢段日子,阿媽暫時放低工作,好好處理阿爸嘅葬禮同陪我哋兩姐弟。

葬禮完咗嘅一個星期後,我、家姐阿媽都整理完心情,而阿媽亦要開始恢復工作。

將阿媽送到機場後,臨出境時,阿媽:「明仔,你係到等等,我仲有少少野同你家姐再講講」

阿媽拉住家姐行到一二邊。

阿媽緊緊抱住家姐:「媽咪一樣係對你唔住…令你…令你…」

家姐淚珠盈眶:「媽…我無野呀…但千奇唔好同明仔講」…」

阿媽抹一抹家姐眼角嘅淚珠:「咁多年嚟,委屈晒你…」

家姐:「但呢件事千萬唔可以比細佬知」

阿媽摸摸家姐頭,好似安撫緊家姐咁,然後:「嗯,唔會有其他人知」

至於呢件係咩事,同埋當中究竟有咩隱情,我呢一刻係完全唔知。
仲以為有禁斷介護睇
個故嘅進度大概去到邊
應該2/3左右,唔諗住寫太長,早啲比個結局大家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞