覺唔覺啟德區畀人吹大咗?

827 回覆
1229 Like 36 Dislike
覺得個環境麻麻地
D設計好大陸feel
而且附近好舊
記得有個屋苑隔條馬路就公屋
人比人比死人啊, 再者, 你又知我無2000萬物業?我有話得啟德一層樓咩?唔使自暴其短WOR, 有錢我又唔會分比你, 窮我都唔會叫你乞, 有咩好比較。
問埋D咁嘅問題 你智商過唔過80
一定會有人喺網上答你住邊啦
揸穩你個紅外線望遠鏡
建議買多個防塵口罩 住喺嗰度 吸太多塵個肺部唔好
冇同你比較woo
我只系定一條我認為嘅分界線
閣下亦都冇必要對號入座
亦都唔需要起曬角
二線嘅區域
扮一線嘅價錢
簡單三個字, 吹大咗
絕對認同,自住真係唔洗睇乜升跌,依家每月利息加雜費先萬幾蚊,同樣拎萬幾蚊出黎租樓,可能要租去大西北或者甩皮甩骨舊樓。

所以心態真係好緊要,有班人成日想低位入高位放,係咁易估既就無窮人啦。

仲有,又有班人成日想一步登天,一買就要買市區新樓大房,唔係唔得,不過好難羅。我自己就新界上車盤,市區中價盤,到依家千中單位,係靠一步一步行,由最初2萬蚊人工借百幾萬,到依家人工夠力借7,8百萬。我做左十幾年既功課,你要一步到位,緊難啦。
咁你都唔使拎啟德同其他區比較分高下啦, 人地入佐手跌佐唔使你負責架。

再者, 揀邊個區唔係淨係睇樓價, 近雙方父母, 校網, 交通時間都係考慮因素, 你推佐咁多個POST都係想證明你眼光獨到, 唔揀啟德啫。得罪講句, 嬴又好輸又好, 關你Q事咩。
慢慢換樓個心路歷程我都好明白, 共勉之, 我玩過屯門龍床盤添, 除非你做"兒子"啦, 如果唔係好難一開始就買三房。
其實樓主自以為入左間荃西臭海樓好威,點知入完之後見到其他區發展好過荃西好多
又要眼紅人
又唔想認自己全副身家買嘅樓唔夠人地嗰區好
咁咪開個post, 想用其他把口證明佢自己係啱
但心底裏佢一早知荃西同啟德跟本就唔同level, 佢r 安慰啫
其實佢區區都屌,唔止啟德
我唔敢講話邊個區好或者唔好, 應唔會講啟德好過荃西, or vice versa, 既然入佐手咪安心供, 開個POST圍爐又唔會供少D。
又係極認同,好多名校家長買啟德都係貪返學放學夠快,15分鐘到,朝早多1個鐘訓,放學多1個鐘玩。

大人可能覺得1個鐘無乜用,但對小朋友黎講,1個鐘已經可以做好多野。
好似啲大陸小區咁

同香港果隻商場天橋商場設計好唔同, 冇基座
Agree
除左港島度度都比人吹大

市場價就係事實,無得吹既 未有2022數據
仲唔係吹大左?
目測大西北九龍連你吹的康城都賣20K左右
我理邊30幾年樓附近賣緊20幾K
新樓賣緊差唔多28~30幾K
我住緊啟德,幾時吹過康城

再講,我一直都講緊啟德只係一個新既奧運,有乜好吹
22K一尺有咩好吹
見到堆公居屋都唔開胃
咁唔係個區業主都可以討論㗎
啟德業主咁霸道嘅咩
唔係嗰個業主就唔畀說三道四?
唔比食花生? 唔畀人笑下?
仲有一大堆過渡性房屋
400間400間咁起
不過啟德區嘅業主都表示冇影響
直頭係社會共融
就係唔明吹乜 事實上依家市場就係當啟德係另一個奧運,連現價都係同奧運差唔多,不過因為啟德仲有野未起好,仲有機會上,係咁多,點吹。
睇閣下作風唔係食下花生,笑下咁簡單wor,一起底就見你開n個post詆毁其他區。荃灣盤升少少不停開post打飛機,咁拎優越感無用架。
我應該淨係會唱下啟德區㗎咋喎
應該冇其他區
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞