覺唔覺啟德區畀人吹大咗?

827 回覆
1229 Like 36 Dislike
唔會,隔咗觀塘繞道同啟福道就係隔開咗,要自成一角。駁海濱道會斬開咗個公園,都唔係咁好。縮細填海淨係多咗勵業街,兩條路一樣塞。而家住宅區集中近啟德橋,唔大影響,淨係郵輪碼頭先喺跑道尾。唔填海亦可以起開合橋,或者佢以前吹嗰條高層大橋。
T2因為要遷就中九龍幹線,同埋刪咗茶果嶺出入口拼入藍田交匯處,變咗冇機會經跑道。
政府屯貨,高價賣,政府贏
創世記?
核心商業發展區俾政府搞到變做住宅發展區
發展規劃失敗

仲有海平面上升問題
https://www.google.com.hk/amp/s/businessfocus.io/amp/635680996587830/119355

啟德樓底部設計唔會考慮被水浸既情況
上面仲J緊景靚既自己唸
音樂停之前好快手起身讓個位俾人坐啦
一搞公屋就收皮啦,遊輪碼頭側邊,搞吓bar, outlet,文化區,商場都好,起公屋,都唔撚知點解公屋地皮仲靚撚過私樓
係你on9 姐
將你大灣區中心係深圳
咁屯門元朗唔係靚地?
最撚嬲係無撚左單軌同條線唔係直接過海
之前好似睇過

1. 跑道區無公屋
2. 體育園同跑道區中間好似就係文化區
基本上政府起樓係冇規劃
要頂住上面每日150人既人口流

私樓起係有規劃 但係係局部銷售戰圖利果種規劃
鬥快起完賣樓之後再起過
最好就全香港都插滿晒住宅

但係就完全冇一個完整既社區發展規劃
你亦都唔洗旨意佢未來會有
每次去到啟德硬係覺得有浸支那味
內容農場嚟喎師兄
唔洗驚
黎緊仲有元朗上水同將軍澳份
利安邨起先過迎海差唔多成二十年
政府係咁架啦賣曬啲地話鳩知你地
唔係....

地下街一定要整
因為香港無, 所以一要發展一個去做sample
美聯首席高級營業經理黃家樂表示,啟德龍譽1A座高層C室,面積244方呎,屬開放式間隔,單位原叫價628萬,減價28萬,並以600萬沽出,呎價24590元。買家為新婚夫婦,睇樓一日即拍板購入。

據悉,原業主於17年9月以567.2萬購入,是次轉手帳面獲利32.8萬,升值約5.8%。

==================
5年升5.8%
真慘情
The problem with the Hong Kong map in Mingpao…

Although CoastalDEM aims to improve on SRTM at global and national scales, results need to be interpreted with caution when it comes to individual cities like Hong Kong which has densely clustered tall buildings in coastal areas.

For Hong Kong we believe that CoastalDEM materially overestimates the impact of SLR by 2050, assuming they’re using the local projection for SLR.

唔明,篇文話明報用 CoastalDEM 會有Material over-estimation on the true impact,唔係話張圖係錯判咩
係 文中既觀點係2050年應該冇咁快浸到果個level

客觀D既做法要係按年睇番
Sea level vs mPD vs Kai Tak average soul level
黎推算
再睇番每年海平面上升幾多
啟德而家仲係得一個晴朗商場叫多D野賣
soil
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞