覺唔覺啟德區畀人吹大咗?

827 回覆
1229 Like 36 Dislike
冇呀
對嗰一邊麻麻地
但我有恭喜 萬一二蚊, 買 濕地公園 嘅業主
當然我都有恭喜唔使20000蚊
買到大圍上蓋嘅業主

更加要恭喜六百幾萬
買到長沙灣兩房嘅業主

但係我就唔會恭喜
九百幾萬甚至一千萬 買入 啟德1房嘅業主lu..
咁你有冇恭喜近二萬蚊呎
買海茵莊園嗰啲業主
其實講呢d阿媽係女人既說話係冇意思既
同埋2017年用到平價買荃灣一手樓既時間已經一去不返,除非你係一手業主

用現價執啟德二手,或者抽中monaco one下一期,可能仲抵玩過荃灣新樓二手
反正個價只係相差10%左右
(參考monaco one 呎價 24-25k vs 荃灣二手21-22k)
有海景就唔吹大,一定靚

安達臣道啲公屋一樣咁正
不如請樓主分析下點解荃西值23000啟德唔值25000?
冇留意開,荃灣近排有咩大型基建做緊?西鐵而家幾多個站直出中環?
其實大部份新盤都好難跑贏大市,你睇吓港島近年啲新盤,睇吓白石角,睇吓掃管勿,差過啟德嘅新盤比比皆是。啟德前幾年整體嘅表現我真心覺得唔算差,基本上就係同步大市,因為大部分基建同商場都未落成

但我真心覺得上年23k入到monaco/維一好抵,市場反應亦到證明啟德賣咁嘅價大把承接。你要留意,上年呢兩個盤開嘅時間乜嘢單軌取消、商轉住嘅壞消息已盡出
如果兩個都係500呎以上
兩邊都會升得慢, 因為過咗一千萬
但如果係400呎
啟得嗰啲就過咗一千萬, 荃灣嗰啲就8xx萬
咁你話邊度升得快啲?
1. 單軌係跑道區,無左係可惜,但你當發展商傻架,一齊坐係到等死,睇下今年內佢地會有替換方案
2. 商業用地仲好笑,得閒自己去下九龍東,九龍灣,觀塘海濱,d新商廈多到嚇死你呀,驚無商業地,真係好笑
3供應越來越多,係幾多年後嘅供應呀請問??
4過渡性房屋咩撚野越來越多,得一度天寰對出塊地,一塊地點越嚟越多??9 up 真係唔駛本
荃灣西只有極少數上到23000
你不如睇下啲成交價先講
過渡性房屋由冇變有
仲唔夠?
800間 全部都係基層中嘅基層
收入最低嗰一班
住喺正你對面
最少對足五年
咁你都可以話冇影響咁就不如算啦
第一輪都有賣。 唔止38
咁呢輪係咪唔計?
啱呀,2017入荃西係醒目仔,2022用22k接一個發展完畢嘅區就係正傻仔。如果我係樓主一定放咗間荃灣西盡快換貨
過渡性房屋喺公屋果邊
仲有三年至五年就拆
條友根本搵嚟講
咁就當兩邊都係700呎三房,咁一定係25k啟德抵過22k荃西,right?
仲有你唔好唔記得而家嘅政府係做緊乜
邊度有地就邊度起過渡性房屋
馬鞍山嗰邊已經奶曬嘢
今日起得800間, 冇需要諮詢冇需要問過你
之後會點大家拭目以待
點解又唔講返
原來成個盤都賣左4百幾近5百間
拎一次銷售既數字黎講,似乎係有心混淆視聽
頭先又up 越嚟越多,宜家又改口由無變有😂😂😂😂
龍門就任搬

一早已經有鉛水居民為鄰啦,啟晴同德朗有無影響到啟德樓價呀?
咪用依d咁白痴嘅point la ,

荃灣西點解升得咁慢呀又近一年,駛唔駛幫你谷下??不過我就真係諗唔到荃西仲有咩願景幫到你
龍門任佢搬,自己up完又改口當無講過😂😂有心做啟德葡萄撚🤪🤪
其實我冇所謂
你話冇影響就得
鉛水邨同你隔幾遠
過渡性房屋同你隔幾遠
你接受到就得
唔需要講荃灣西
20至22k 係咁上下
唔會貴得過南昌
之前睇,荃灣西4百幾呎兩房都9百中la...
係咪有咁多水位?
3百尾呎大既一房,先有8百萬左右
咁你總共有幾多間呀
賣咗三輪又去到幾多貨呀?
total 一半多少少

比較2021年嘅其他新盤
濕地公園,大圍上蓋,黃竹坑上蓋
係咪叫差, 係咪叫賣得唔好呀
係咪少人買呀
其實跑道只要搞shuttle接送已經建決咗交通問題,唔明有乜咁難。對班富豪黎講,坐private shuttle可能仲吸引過坐public嘅單軌出入
天寰對到正呀
你睇下地圖啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞